Vini La Delizia

Vini La Delizia

Malo je poznato da je u severnoj Italiji najčuveniji po dobrim vinima krajnji sever-oistok, odnosno pokrajina Friuli Venezia Giulia (nema veze sa gradom Venecijom, koji je u pokrajini Veneto). Zbog nižeg stepena industrijalizacije i naseljenosti od ostatka severne Italije, ovaj kraj je idealan za poljoprivredu, pogotovu za gajenje grožda, po čemu je bio poznat još u doba Pimske republike. La Delizia je najveći proizvodač vina u pokrajini, a većina vinograda ove kooperative nalazi se u DOC regiji Friuli Grave. La Delizia je po mnogo čemu slična kooperativi Cromons, koja operiše u susednoj DOC regiji Collio, negujući isti timski duh i zajedn ičko zalaga n-je za očuvanje kvaliteta, pri čemu La Delizia daleko više koristi savremene teh-nologije za proizvodnju i eksperimentiše sa novim sortama. La Delizia je poznata po penušavim belim vinama, čiji je kvalitet izuzetno dobar a cena više nego pri h-vatIjiva. La Delizia vina prodaju se širom Evrope i Amerike, uz prisustvo u vinskim kartama mnogih restorana, jer odlično idu uz jela od mesa i dezerte.

Kooperativa je uspostavljena 1931. god ine i broji 450 porod ica, koje grožde gaje na preko 2000 hektara, uz proizvodnju 23 miliona flaša godišnje. Budući da se u ovom delu Itakje, pored autohtonih, već vekovima koriste i nemačke i francuske sorte grodža, tradicija mešanja i eksperimentisanja je veoma duga.

La Delizia poseduje istraživački centar od 100 hektara na kome su prisutne skoro sve sorte grožda koje uspevaju u lokaInim kli matskim uslovima, uz primenu najnovijih teh nika ne samo ukrštan-ja, već i klon iranja vinove loze. I dok mnoge italijanskevinarije rade uglavnom za izvoz, 40% vina iz vinarija La Delizia je za lokalno tržište, što svedoči o njihovom kvalitetu, jer su sami Italijani daleko strožiji i bolji poznavaoci vina od prosečnog kupca u SAD ili zapadnoj Evropi.

U DOC regiji Friuli Grave pod kultivacijom je 6500 hektara, od čega oko trećna najbolje zemlje pripada La Del izia vinariji. Najviše se gaje sorte belog grožda Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i Friulano, ali uspevaju i sorte crnog grožda Bordeaux i Cabernet Sauvignon. La Delizicia koristi i Merlot, Cabernet Franc i Pinot Nero, od koji se pravi vino Naonis Pibolla Gialla Brut, Moscato za vino Moscato Dolce, kao i Glera, autohtona vrsta iz susedne Slovenije, od koje se pravi čuveni Prosecco. Ukoliko želite dobar Prosecco, La Delizia vina su pravi izbor jer to je regija u kojoj je proiz-vodnja ovog vina tradicionalna i gde se Glera najduže i najuspešnije gaji. Penušava vina Naonis Collection proizvode se od biranih grozdova i predstavljaju vrh La Delizia ponude, zajedno sa vinima Prosecco DOC Extra Dry od 100% Glera grožda i II Nostro Brut od kombinacije sorti Chardonnay, Pinot Bianco i Pinot Nero.

Pogledaj proizvode "Vini La Delizia"
Set Descending Direction
 1. Vini La Delizia Prosecco DOC

   
  0,75 l
  Country Flag Gift
   Vini La Delizia Prosecco DOC AKCIJA
  699,00  RSD 729,00  RSD
 2. Vini La Delizia Chardonnay IGT

   
  0,75 l
  Country Flag
   Vini La Delizia Chardonnay IGT AKCIJA
  349,00  RSD 379,00  RSD
 3. Vini La Delizia Pinot Grigio IGT

   
  0,75 l
  399,00  RSD
 4. Vini La Delizia Cabernet Sauvignon IGT

   
  0,75 l
  Country Flag
   Vini La Delizia Cabernet Sauvignon IGT AKCIJA
  349,00  RSD 379,00  RSD
 5. Vini La Delizia Merlot IGT

   
  0,75 l
  379,00  RSD
 6. Pepe Calamarata, Pasta di Gragnano IPG

   
   
  430,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.