Vinarija Krgović

Krgović Vinarija

Vinarija Krgović je mala porodična vinarija osnovana 2009. godine. Nalazi se u podgoričkom vinogorju nekoliko kilometara severno od Podgorice u selu Rogami, uz arheoloski lokalitet Duklja. Na ovom području se nalaze ostaci najranijeg ilirskog, potom rimskog, a kasnije i slovenskog naselja na teritoriji Crne Gore gde se vekovima gajila vinova loza i pravilo vino. 

Vinogradi, ukupne površine 10 hektara, prostiru se na tri prekrasna lokaliteta, od kojih se prvi, veličine 2 hektara, nalazi neposredno uz vinariju, pored antičkih iskopina, drugi od 5 hektara, u mestu Pavlovine, a treći, veličine 3 hektara, koji je pravi dragulj Crne Gore nalazi se na izuzetnom položaju, lokaliteta Gornji Crnci,  pored manastira Ćelija Piperska, sa pogledom na Lovćen sa jedne I Skadarsko jezero sa druge strane vinograda.

 Savršena kombinacija zemljišta, klime, blizine dve reke Zete I Morače, kao I veliki broj sunčanih dana, uz nizak nivo padavina, daju jedinstvena, moćna i izrazito karakterna vina.

U vinogradima sazreva grožđe sorti vranac, kratošija, cabernet sauvignon I chardonnay, od koga vinar Ljubiša Krgović stvara vrhunska vina, posebnih aroma I ukusa. Zrelo grožđe bere se  ručno, zatim se sortira u male gajbice,  kako bi se na preradu donelo samo najkvalitetnije grožđe. Arhonto crna vina proizvode se u limitiranim kolicinama i odlezavaju 12 meseci u bacvama od francuskog i slavonskog hrasta.

Godišnja proizvodnja je oko 50.000 boca.

U vinariji se posebna pažnja i velika strast posvećuje stvaranju vina od autohtonih sorti vranac I kratošija, tako da je i prvo vino koje je predstavljeno tržištu u proleće 2010 g, bilo vino Arhonto Vranac.

Naziv Arhonto se nametnuo kao autentičan pojam vezan za lokalitet na kome se vinograd nalazi – Duklja. Arhont je riječ grčkog porijekla kojom se označava vladar. Prvi poznati vladar na prostorima Crne Gore bio je arhont Petar, a istoričari kažu da je vladao Dukljom u drugoj polovini 9. vijeka. O tome svedoči olovni pečat, pronađen 1884. godine koji se danas čuva u numizmatičkoj zbirci u Berlinu, a čiji otisak je upotrebljen kao osnova za logo Vinarije.

Pogledaj proizvode "Vinarija Krgović"
Set Descending Direction
 1. Krgović "Arhonto" Cabernet sauvignon

   
  0,75 l
  2.450,00  RSD
 2. Krgović "Arhonto" Vranac private reserve

   
  0,75 l
  2.750,00  RSD
 3. Krgović "Arhonto" Kratošija

   
  0,75 l
  2.750,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.