Tonković

Tonković Vinarija

Vinarija Tonković je počela sa radom 2006.-te godine, a danas ima podrum i salaš koji je ujedno i degustaciona sala uređenau starinskom, vojvođanskom stilu tako da može da primi grupe do 40 ljudi. Godišnja proizvodnja vina od kadarke je oko 28.000 litara.

Vinograd u kome uspeva kadarka trenutno obuhvata 7,5 hektara i nalazi se u Bačkim vinogradima, uz samu Mađarsku granicu na krajnjem južnom delu Subotičko-horgoške peščare. To je velika peščana površina koje se na 25.000 hektara bogatih vodom prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i severa Bačke, valoviti teren nadmorske visine od 117 do 134 metara.

Kada je osnivač vinarije Ignacije Tonković, bivši diplomata i legenda vojvođanske javne scene, otišao u penziju, počeo je da se bavi vinogradom iz razonode, kupivši desetak hektara zemlje. Zainteresovao se za autohtonu sortu kadarka koja se sadila sredinom 19. veka u Panonskoj niziji, da bi nakon drugog svetskog rata počela da nestaje pošto je veoma zahtevna za uzgoj. Tonković sarađuje sa čitavim timom stručnjaka, od profesora vinogradarstva iz Mađarske, do vrhunskih španskih enologa iz Riohe. Zajedničko znanje, ljubav i posvećenost projektu kadarka omogućili su razvijanje vinograda i vina vrhunskog kvaliteta.

Zbog kombinacije bogate aromatike, svežine i umerenih alkohola, kadarka se savršeno uklapa u model modernih crvenih vina, o čemu svedoče vredne međunarodne nagrade. U Vinariji Tonković proizvode dva crvena suva vina i roze, izvoz je za sada usmeren ka Hrvatskoj, Belgiji i Danskoj, a deo su i postavke vina u La Cite du Vin u Bordou. Nazivi vina posvećeni su kompozitoru Francu Listu, koji je voleo kadarku i navodno redovno je svake godine slao papi Piju IX. Nadovezavši se na tu priču iz vinariji i danas jednom godišnje šalju svoju kadarku u Vatikan.

PREPORUKA VINO.RS

RAPSODIJA

Izuzetno kompleksno vino s velikim potencijalom dozrevanja. Rapsodija se proizvodi u svega nekoliko hiljada boca, s odabranih položaja unutar vinograda. Moćnijeg je tela i gušće teksture od Fantazije jer je stasavala u novim buradima od mađarskog hrasta zapremine 300 litara. Ovo je elegantno i puno vino sa dosta svežine i zbog toga jako pitko. Kombinuje se uz jača, ali manje začinjena jela, poput pačetine, crvenog mesa, perkelta... Čak u dva navrata Rapsodija 2012 je uspevala da osvoji bronzanu medalju na Decanteru.

Pogledaj proizvode "Tonković"
Set Descending Direction
 1. Tonković Kadarka Rose

   
  0,75 l
  899,00  RSD
 2. Tonković Kadarka Fantazija

   
  0,75 l
  Country Flag
   Tonković Kadarka Fantazija AKCIJA
  1.049,00  RSD 1.099,00  RSD
 3. Tonković Kadarka Rapsodija

   
  0,75 l
  1.399,00  RSD
 4. Tonković Allegro Kevedinka

   
  0,75 l
  720,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.