Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez Vinarija

Telmo Rodriguez je jedan od vinskih pionira i sigurno jedan od najboljih vinara iz Španije, koji se zalaže za domaće autohtone sorte grožđa vezane za klimu I uslove na kojima žive. Obnavlja napuštene vinograde, i pravi vina svetske klase iz poznatih i još uvek nedovoljno otkrivenih španskih regiona. Možda je najimpresivnije, dok Telmo pravi retka vina u ogrančenim količinama, zadivljujućeg karaktera I kvaliteta, njegova su “svakodnevna” vina podjednako hvaljena i naširoko poznata, zbog ogromne vrednosti koju nude.

Telmo Rodriguez je studirao vinarstvo I enologiju na Univerzitetu za vino u Bordou, nakon čega je bio enolog u porodičnoj vinariji u Riohi ( Rioja ). Zajedno sa prijateljem Pablom Eguzkizom 1994 g  osniva  firmu Compania de Vinos i kreću na vinski put, koji je kako kažu započet sa puno ideja, a veoma malo sredstava.

Među prvima su napravili značajna vina u regijama Toro, Rueda, Valdeorras, Malaga, Alicante, Cigales. U nekim vinogradima, koristili su samo autohtone sorte grožđa, kao što su Godello, Verdejo, Mencia, Moscatel i Monastrell. Kod internacionalnih sorti  grožđa Tempranillo, Garnacha I Carignan, rade sa lokalnim klonovima, kako bi najbolje održali karakter zemljišta na kom se nalaze vinogradi.

Jedno od Telmovih prvih vina Basa iz regiona Rueda, nastalo je 1996 g.Vino je vrlo brzo steklo ogromnu popularnost u celom svetu. Telmova je bila želja da pokaže da je Španija, pored crvenih, bila I ostala zemlja vrhunskih belih vina. Sada proizvodi paletu vina u raznim vinogadarskim regionima Španije, sa naglaskom na sledeće:

 • Svi vinogradi moraju biti biodinamički uzgajani
 • Vinova loza se isključivo tretira tradicionalnim španskim metodama
 • Sade se samo sorte grožđa tradicionalne za njihove regione.

Compania de Vinos poseduje 80 hektara vinograda sa 43 autohtone sorte grožđa na 355 vinogradarskih parcela . Najznačajnija vina su Basa, El Transistor, Gaba do Xil, Dahesa Gago, Corriente, Matallana, Les Beatas, La Estrada.

Volimo ideju da obnavljamo. To smo radili svih ovih godina obnavljajući vinograde, popravljajući stare kamene vinske terase, sadeći originalne klonove I lokalne sorte grožđa, i neprestano radeći na obnavljanju mesta na kojem živimo.

Danas, kako kaže Telmo, nakon 35 godina istorije, shvatili smo da je naša kompanija izgrađena na našim putovanjima, otkrivajući složenu I jedinstvenu naciju sa neverovatno bogatim I raznolikim pejzažom. Bilo je emocionalno iskustvo shvatati kako su naši preci obrađivali zemlju, premeštajući tone zemlje i kamena, oblikujući pejzaž, i stvarajući parcele i vinske terase, koje su ostale napuštene. Te parcele koje mi sada koristimo, mogle bi postati jedni od najboljih vinograda na svetu. Naučili smo kako su koristili beskrajne kombinacije različitih sorti grožđa, da bi se prilagodili raznolikosti zemlje i klime.Shvatili smo da će poštovanje ovog nasleđa biti temelj celokupnog našeg rada za budućnost.

Pogledaj proizvode "Telmo Rodriguez"
Set Descending Direction
 1. Telmo Rodriguez Basa

   
  0,75 l
  1.170,00  RSD
 2. Telmo Rodriguez Matallana 2010

   
  0,75 l
  9.390,00  RSD
 3. Telmo Rodriguez Altos De Lanzaga 2011

   
  0,75 l
  7.900,00  RSD
 4. Telmo Rodriguez Corriente

   
  0,75 l
  1.690,00  RSD
 5. Telmo Rodriguez Dahesa Gago

   
  0,75 l
  1.390,00  RSD
 6. Telmo Rodriguez Almuvedre

   
  0,75 l
  790,00  RSD
 7. Telmo Rodriguez El Transistor

   
  0,75 l
  2.650,00  RSD
 8. Gaba do Xil Godello

   
  0,75 l
  1.690,00  RSD
 9. Gaba do Xil Mencia

   
  0,75 l
  1.570,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.