Scagliola Sansi

Scagliola Vini

Scagliola Vini je brend iz Piedmonta, iz regije Monferrato, koja važi za jednu od nekoliko najboljih regija za vino u Italiji. Monferatto leži u brdima između doline reke Po i visokih Apenina, koji dele Piedmont od Ligurije, a uža regija Langhe je jedna od najčuvenijih, pre svega po vinu, ali i po izuzetnim pejzažima i belim tartufima. Tradicionalne motode za proizvodnju vina donele su regiji Langhe znatan prestiž proteklih godina. Od 2014. godine Langhe je na UNESCO listi svetske kulturne baštine, delimično zbog očuvanih naselja i krajolika, ali ponajviše zbog vinograda.

Scagliola je familija iz mesta Calosso, koja se tradicionalno bavila zemljoradnjom i proizvodnjom vina za lokalnu prodaju. Početkom 20. veka članovi porodice prodavali su stoku u Torinu, kada su tamošnji trgovci primetili da je njihovo vino bolje od drugih i posavetovali ih počnu sa obimnijom proizvodnjom. Od šezdesetih godina prošlog veka brend Scagliola počinje ekspanziju van lokalnog tržišta, proizvodeći u to vreme isključivo Moscato. Prihodi su omogućili da porodica investira u razvoj vinograda u kojima se gaji Barbera, najčuvenija sorta regije Monferrato. Scagliola vina nije uvek lako naći, jer vinarija postavlja kvalitet pre kvantiteta, koristeći metode orezivanja koji čine da rod po hektaru bude manji ali da kvalitetniji. Moto vinarije je "Vino se pravi u vinogradu a ne u podrumu", čime se naglašava da proces vinifikacije, mešanje sorti ili način čuvanja u buradima ne mogu da zamene trud koji se ulaže dok je grožđe još u vinogradu. Kompanija Scagliola poseduje veliki vinograd koji pokriva brdo San Siro, na rubu regije Langhe, na 35 hektara i idealnoj nadmorskoj visini od 400 metara, u kome se gaje tradicionalne sorte Moscato i Barbera, a u manjim količinama i lokalne i internacionalne sorte Dolcetto, Cortese, Chardonnay, Grignolino, Monferrato Rosso, Brachetto i Pinot Nero.

Od sorte Barbera proizvode se crvena vina La Birba Barbera del Monferrato, Piemonte Barbera i Barbera d'Asti, koje je ujedno i najpoznatije, pogotovu Selezione varijanta. Od crvenih vina istuču se još i Monferrato Rosso, koje se proizvodi se od sorte Nebiolo, dok se Monferrato Dolcetto proizvodi od istoimene sorte. Interesantno je da se u istim vinogradima sa jednakim uspehom pored pomenutih sorti crvenog grožđa gaje i sorte belog grožđa Moscato, Cortese, i Chardonnay. Veoma penušava vina koja su proslavila vinariju Scagliola i danas su među najprodavanijim, a to su Piemonte Spumante od sorte Pinot Grigio, uz male količine sorti Pinot Nero i Chardonnay, kao i Spumante Brut od sorti Pinot Nero i Chardonnay.

Pogledaj proizvode "Scagliola Sansi"
Set Descending Direction
 1. Scagliola Sansi Primo Bacio Moscato d’Asti

   
  0,75 l
  Country Flag
   Scagliola Sansi Primo Bacio Moscato d’Asti AKCIJA
  1.149,00  RSD 1.199,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.