Manastir Bukovo

Vinarija Manastira Bukovo

Tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina u Negotinskoj krajini neraskidivo je vezana za manastir Bukovo koji, zbog geografskog položaja, izuzetno povoljnih klimatskih uslova i osobenog tipa zemljišta na manastirskom imanju, kroz vekove predstavlja sinonim i glavno obeležje vinogradarstva i vinarstva ovog kraja. Srebrna medalja za vino Filigran Cabernet Sauvignon 2013 osvojena na nadmetanju Decanter 2017 dokaz je ovih tvrdnji ali i krajnje posvećenosti vinogradara i vinara u manastirskoj vinariji. Autohtona crna tamjanika samo je dragulj u vinskoj kruni vinarije Manastir Bukovo.

Kapacitet vinarije je između 20 i 30 hiljada litara, ali godišnja proizvodnja zavisi od berbe, pogotovo kad je u pitanju crna tamjanika koja je komplikovana za uzgoj. Naime, u lošim godinama vina od ove sorte zapravo i nema. Nastojeći da ujedine tradiciju i savremenu tehnologiju, monasi s velikom predanošću neguju manastirski vinograd i drevnu crnu tamjaniku sa željom da se u Srbiji ponovo pojave vrhunska crvena vina dostojna ovog podneblja. Barik podrum ispunjen je srpskim hrastom, jedino se francusko drvo koristi za novi šardone rađen sur lie tehnikom koji na talogu odležava punu godinu uz povremeno mešanje. U planu je izgradnja i nove vinarije na istom mestu samo ukopana duboko u brdo.

Podsticaji episkopa timočkog Justina da se obnovi vinska tradicija urodili su plodom 2009. godine i manastirsko bratstvo je na površini od dva hektara podiglo jedinstveni zasad crne tamjanike, kojim je ova drevna sorta ne samo sačuvana od zaborava, već je stvorena i osnova za stvaranje novog, izvorno srpskog vina. Vinogradi na Bukovu i Smedovcu zahvataju sedam hektara.

Nakon pojave filoksere koja je ozbiljno ugrozila čitavo evropsko vinogradarstvo, manastir Bukovo je 1887. godine na svom imanju osnovao prvu vinogradarsku školu koja je četiri godine kasnije postala i prva državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i voćarstvo. Manastir je tako postao središte obnove vinogradarstva Negotinske krajine. Bogata istorija vinogradarstva i vinarstva ovog manastira, kao svojevrsno zaveštanje mnogobrojnih pokolenja, nadahnula je episkopa timočkog Justina da bratstvo, okupljeno pod njegovim duhovnim rukovodstvom, neprekidno podstiče da obnovi i nastavi tu tradiciju.

Crna tamjanika je specifična muskatna sorta, veoma retka u svetu (Srbija, Italija, Portugal) i veoma teška za uzgajanje, zbog problema sa cvetanjem, ali i sorta koja je u stanju da iznedri jedinstveno vino, neponovljivog mirisa i ukusa, u kojima se prepliću cvetni, voćni i začinski tonovi ruža, suvog grožđa, bosiljka... Sadržaj šećera u širi dostiže između 25 i 32 procenta, a u izuzetnim godinama kada je i prinos dosta niži - postaje„suvarak“, koji može da sadrži i do 45 procenata šećera. Vina su jačine od 14 do čak 17,6 procenata alkohola sa ostatkom neprevrelog šećera, što crnu tamjaniku čini izuzetnim poluslatkim vinom. U drvenim sudovima je merlo, kaberne sovinjon, game koji ide u klasičan barik i duplo veću burad. U inoksu je šardone, a roze je od pino noara. Tu je i crna tamjanika dok se crni burgundac nestrpljivo iščekuje.

PREPORUKA VINO.RS

FILIGRAN CRNA TAMJANIKA

Jedinstveno vino na srpskom tržištu proizvedeno od 100% crne tamjanike, autohtone muskatne sorte grožđa Negotinske krajine. Veoma postojana intenzivna muskatna aroma sa mirisima poljskog cveća, ruže i bosiljka. Pitko i osvežavajuće sa dugom aromatskom završnicom koja podseća na ukus nara i kore narandže. Hrskave kiseline i visok sadržaj ekstrakta daju ovom vinu svetlo crvene boje poseban pečat. Odlično se slaže s laganim jelima od povrća, salate i deserte.

Pogledaj proizvode "Manastir Bukovo"
Set Descending Direction
 1. Manastir Bukovo Filigran Chardonnay

   
  0,75 l
  990,00  RSD
 2. Manastir Bukovo Filigran Crna Tamjanika

   
  0,75 l
  1.250,00  RSD
 3. Manastir Bukovo Filigran Cabernet Sauvignon

   
  0,75 l
  1.450,00  RSD
 4. Manastir Bukovo Filigran Game

   
  0,75 l
  1.360,00  RSD
 5. Rakija Lozovača Crna Tamjanika

   
  0,5 l
  Country Flag
   Rakija Lozovača Crna Tamjanika AKCIJA
  1.560,00  RSD 1.620,00  RSD
 6. Bukovska prepečenica rakija od šljiva u kutiji

   
  0,5 l
  1.400,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.