Kovačević

Proizvođači
Italija
- Masùt da Rive
- Borgo San Daniele
- Marco Felluga
- Russiz Superiore
- Cormons
- Edi Keber
- Colle Duga
- Di Lenardo
- Vini La Delizia
- Borgoluce
- Botter spa
- Allegrini
- Cesari
- Cà Dei Frati
- La Gioiosa
- Magda Pedrini
- Elio Perrone
- Canti - Fratelli Martini
- Scagliola Sansi
- Braida
- Borgogno
- Casa Vinicola Morando
- Caviro
- Cantine Ronco
- Cantine Riunite
- Brancaia
- Castello di Ama
- Sensi Vini
- Col d'Orcia
- Frescobaldi
- Varvaglione Vigne & Vini
- Vigne di Malies
- Corte Normanna
- Santiquaranta
- Nifo
- Terre Nere
- Poli Distilerie
- Distillerie Turchetto
- Cantina Arredo
- Sirch
- Le Monde
- Villa Sparina
- Olio Arke e Natura
- Pastificio Pepe
- Antinori
- Damilano
Nemačka
Francuska
- Les Grands Chais de France
- Marcel Deiss
- Domaine Daniel Dampt & Fils
- Vincent Girardin
- La Chablisienne
- Rolland Collection
- Maison Castell
- Mas Fleurey
- Famille Perrin
- Domaine de l'Olivette
- Slaur International
- Delord Armagnac
- Lanson
- Philipponnat
- Delamotte
- Salon
- Bruno Paillard
- Dom Perignon
- Louis Roederer
- Moet & Chandon
- Patric Piuze
Španija
- Felix Solis
- Mureda
- Casa Rojo
- JW Garcia Carrion
- Garcia Carrion
- Bodegas Roda
- Telmo Rodriguez
- Bodegas Protos
- Bodegas Williams & Humbert
- Vantguard
- Ron de Jeremy
Madjarska
Slovenija
Hrvatska
Izrael
Čile
Argentina
0
Srbija
- Zvonko Bogdan
- Tonković
- Belo Brdo
- Bjelica
- Kiš
- Vinum
- Mačkov podrum
- Komuna
- Deurić
- Do kraja sveta
- Erdevik
- Živanović
- Bikicki
- Galot
- Temet
- Radovanović
- Aleksandrović
- Jelić
- Janko
- Despotika
- Jeremić
- Pusula
- Virtus
- Cilić
- Lastar
- Matalj
- Duša
- Jović
- Milosavljević
- Čokot
- Ivanović
- Budimir
- Minić
- Spasić
- Toplički Vinogradi
- Aleksić
- Patrijaršijski podrum Sremski Karlovci
- Manastir Bukovo
- Ambelos- Manastir Koporin
- Manastir Studenica
- Doja
- Vinograd Hopovo
- McC
- Imperator
- Destilerija Zarić
- Vinska kuća Milinčić
Bosna i Hercegovina
Grčka
Holandija
Novi Zeland
Austrija
Crna Gora
Portugal
Japan
Makedonija
Škotska
Vinarija Kovačević
Osnovno obeležje Vinarije Kovačević je prenošenje tradicije ali i uvođenje inovacija čime se stvara karakteristična nota svakog vina sa potpisom vlasnika vinarije Miroslava Kovaćevića. Uz proizvodnju vrhunskog vina jedna od vizija jeste i širenje vinskog turizma, te je nadomak Vinarije Kovačević otvorena i Vinska kuća Kovačević u Irigu na Fruškoj gori, idealno gastronomsko mesto u oazi mira za sve hedoniste. Ovakav pristup i konstantno uvođenje inovacija i ulaganje u razvoj su Miroslavu Kovačeviću doneli dva velika priznanja: Blic preduzetnik 2016 godine i Inovativni preduzetnik 2017 godine.
Vinarija Kovačević raspolaže kapacitetom od oko 2.000.000 litara, a godišnja proizvodnja je preko milion boca. Spoj modernog i tradicionalnog podrazumeva najsavremeniju tehnološku opremu i visoko kvalitetne bačve od francuskog, američkog, mađarskog, italijanskog i slavonskog hrasta. Jedna od najvećih inovacija Vinarije Kovačević je vraćanje retro stila u proizvodnju vina gde nastaju oranž etikete Chardonnay, Sauvignon kao i Rajnski Rizling Amfora, gde se dobija bogato vino specifičnog ukusa i ćilibarne boje. Od 2018. godine uvodi se biodinamička metode u saradnji sa austrijskim stručnjacima te započinje i sa proizvodnjom penušavog vina po ugledu na italijanski prosecco.
Južne padine Fruške gore krase porodični vinograd na oko 20 hektara gde se uzgajaju šardone, sovinjon blan, rajnski i italijanski rizling, kaberne sovinjon, merlo, pino griđo, pino noar, traminac... Poslednjih godina probrane su posebne mikrolokacije na kojima su zasađeni novi ili obnovljeni stari vinogradi, a poslednje decenije Vinarija Kovačević intenzivno sarađuje sa najuglednijim fruškogorskim vinogradarima sa ciljem da se stvori osnova za vina sa izrazitim pečatom ovog podneblja. Početkom 2018. godine u zakup je uzeto još 180 hektara zemlje u opštini Beočin za sadnju vinograda u narednih pet godina.
Vinarija Kovačević ima tradiciju gajenja vinove loze više od 100 godina, a 2001. godine izgrađena je nova vinarija u koju je ugrađena moderna vinarska oprema i primenjuju se kako savremena tehnologija, tako i tradicionalan način proizvodnje vina. Miroslav Kovačević je treća generacija vinogradara i vinara u porodici, čija su se znanja prenosila s kolena na koleno. Danas se svrstava u jednog od lidera među proizvođačima u Srbiji. Godine 2013. Kovačević je kupio stari Podrum 1930 u Irigu, jedan od najvećih podruma u Jugoslaviji, i tako znatno proširio proizvodnju, nastavivši da ulaže i razvija u fruškogorski rejon.
Vinarija proizvodi vina visokog kvaliteta, a poslednjih godina se okreće i specijalnim vrstama oranž vina proizvedenim na način kako su se vina pravila u Gruziji pre nekoliko hiljada godina. O kvalitetu vina dovoljno govore mnogobrojne nagrade i priznanja, poput zlatne medalje za kvalitet na AWC takmičenju u Beču za Aurelius S Ediciju 2012, kao i zlatna medalja za isto to vino na takmičenju Emozioni del Mondo u Italiji. Još jedna vredna nagrada je zlatna medalja za Penušavo vino Kovačević na prestižnom takmičenju IWCB u Bukureštu.
PREPORUKAvino.rs/
AURELIUS S EDICIJA
Kupaža sorti kaberne sovinjon i merlo iz sopstvenih zasada sa Fruške gore, potez donji Kamen. Fermentacija sa autohtonim kvascima i maceracija se odvijaju u bačvama u trajanju od oko 45 dana. Posle 10 meseci u bačvi od 3.000 litara i zatim 12 meseci u baricima i još toliko u boci boja vina je intenzivno rubin-crvena dok na mirisu dominiraju crno bobičasto voće, čeri višnja, miris dima. Na ukusu je strukturno, puno, džemasto a u završnici ostaje snažna voćna svežina i začinske arome uz dopunu crne čokolade. Vino je u stanju da otprati brojna jela sa mesom, pečurkama, ali i čokoladne kolače, a idealno je i kao meditativno vino.
PENUŠAVA VINO KOVAČEVIĆ
Vino rađeno tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci, proizvedeno od šardonea sa 15% rajnskog rizlinga. Nakon fermentacije odležava na finom talogu kvasca šest godina. Vino je svetlo žuto, perle sitne, ujednačene i dugotrajne. Na mirisu dominiraju zelena jabuka i kruška sa suptilnim mirisom badema i tosta. Ukus je kompleksan, harmoničan, elegantan kao odraz višegodišnjeg sazrevanja na sopstvenom talogu. Jedan od najboljih srpskih penušavaca i šire za šta je dokaz zlatna medalja za kvalitet u Bukureštu na IWCB za berbu iz 2010. godine.