Cormons

Cormons Vinarija

Cormons je kooperativa proizvođača vina u regionu Trsta i Udina, na samoj granici sa Slovenijom. Nastala je šezdesetih godina prošlog veka, okupljajući farmere koji su želeli da sačuvaju tradiconalne metode i zajednički izađu na tržište. Cormons je jedna od retkih kooperativa koja je uspela da se izbori za mesto među najboljim svetskim vinskim brendovima, a uspeh je još već zbog činjenice da dolazi iz planinske regije. Svi individualni proizvođači poštuju iste stroge standare, izveštavaju se međusobno o stanju grožđa kako bi zajedno odredili trenutak za berbu i koriste napredne senzorske i računarske sisteme kako bi pratili stanje grođža, zemljišta i klimu. U kooperativi Cormons je ukupno 120 porodica, koje uzgajaju vino na 400 hektara u tri DOC regije.

Prva regija je Collio, koja nalazi se u brdima uz samu slovenačku granicu, nedaleko od mora. Vino se tradicionalno uzgaja na terasama uklesanim u brda, a proizvodnja vina u ovom kraju datira od srednjeg veka. Većina vinograda kooperative Cormons nalazi se upravo u regiji Collio. Naredna regija je Isonzo (Soča), u dolini istoimene reke na italijansko-slovenačkoj granici. Vino se gaji u dolini Soče i ravnicama oko njenih pritoka, uz tradiciju proizvodnje vina još iz rimskog vremena. Treća regija u kojoj su vinogradi kooperative Cormons je Colli Orientali, nešto dalje od granice, u pravcu Udina. Takođe sadrži brdsko zemljište izuzetno pogodno za gajenje grožđa, uz prosečne temperature od 17°C od aprila do oktobra.

Cormons kooperativa proizvodi izuzetna bela vina od sorti Malvasia, Friularno, Pinot Grigio i Sauvignon, penušavi Prosecco i crna vina Cabernet i Merlot. Najpoznatije Cormons vino je Vino mira, koje se od 1986. godine svake godine šalje svim svetskim liderima. Ovo vino često se za velike svoje prodaje na aukcijama, a berbu grožđa za ovo vino tradicionalno obavljaju studenti Jadranskog univerziteta u Trstu.

Pogledaj proizvode "Cormons"
Set Descending Direction
 1. Cormons Chardonnay

   
  5 l
  1.750,00  RSD
 2. Cormons Rosato

   
  5 l
  1.750,00  RSD
 3. Cormons Cabernet Sauvignon

   
  5 l
  1.750,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.