Castello di Ama

Castello di Ama

Castello di Ama je vinarija iz dela Toskane najpoznatijeg po proizvodnji vina, DOCG regije Chianti Classico. Nalazi se severno od Siene, istočno od puta koji vodi ka Firenci, na brdima sa znatnom nadmorskom visinom. Vinarija je osnovana 70-ih godina prošlog veka, kao grupni poduhvat nekoliko porodica. Ideja vodilja bila je proizvodnja Merlot sorte kalemljenjem na već postojeće korene tradicionalnih sorti Canaiolo i Malvasia, uz potpuni uspeh već posle nekoliko godina. Upravo je Castello di Ama bila jedna od prvih vinarija koja je počela da vraća staru slavu vinarija Toskane, što je krajem sedamdesetih dovelo do buma u proizvodnji vina i svetskog uspeha vina iz Toskane i italijanskih vina generalno.

Vinogradi ove prestižne vinarije koncentrisani su na 80 hektara u radijusu od tri kilometra od samog mesta Ama. Nadmorska visina je 450 do 550 metara i svi vinogradi su u malim kotlinama koje leže između okolnih brda. Vinograd Bellavista je jedan od većih, površine 24 hektara, poznat po vinu Vigneto Bellavista, koje se proizvodi samo u najboljim godinama. Vinograd Vigneto La Casuccia takođe je fokusiran na vino koje nosi naziv matičnog imanja, dok je Vigneto San Lorenzo imanje koje gosti najradije posećuju, jer u svom centru ima dve stare vile i crkvu. Četvrto imanje u nizu je Vigneto Montebuoni, nazvano po seocetu na čijem se obodu nalazi. Sva imanja nalaze se na zemlji koja sadrži odličnu kombinaciju gline, kamena, škriljaca i plodne zemlje, što je jedna od tajni uspeha toskanskih vina.

Najtraženija na svetskom tržištu su vina koja pripadaju Chianti Classico Gran Selezione listi. To su DOCG vina dobijena isključivo od grožđa dobijenog iz jednog vinograda, sa tačno određenim udelom alkohola, ekstrakta i vremenom ležanja. Vina San Lorenzo i Vigneto Bellavista pripadaju ovoj grupi i sastoje se o najmanje 80% tradiocionalne Sangiovese sorte crnog grožđa, dok ostatak čine druge tradicionalne sorte iz istih vinograda, kao što je Malvasia Nera. Veoma slični uslovi važe i za Chianti Classico Riserva listu, pri čemu nema obeveze korišćenja samo grožđa iz jednog vinograda, već vinarija može kombinovati grožđe iz više vinograda, sve dok su iz Chianti Classico regije. Predstavnik ove liste je vino Castello di Ama Riserva, dobijeno od grožđa sa starih loza na koje su delimično kasnije kalemljene i druge sorte, dok samo vino sadrži sorte Sangiovese, Malvasia Nera, Canaiolo i Merlot. Među uspešnim Castello di Ama vinima su i mnoga koja nemaju DOCG oznaku, kao što je čuvena l'Apparita, čist Merlot koji se proizvodi od 1985 godine, dobijen kalemljenjem Merlot sorte preko Canaiolo i Malvasia Bianca vinove loze.

Pogledaj proizvode "Castello di Ama"
Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.