Cà Dei Frati

Ca’ dei Frati Vinarija

Lokacija, tradicija i ime kompanije Ca’ dei Frati vuče korene iz 18. veka, kada službeni dokumenti beleže da u mestu Lugana pored Verone postoji kuća sa vinskim podrumom u kojoj kaluđeri proizvode vino. Ca’ dei Frati, odnosno Casa dei Frati, upravo znači Kuća kaluđera (fratara). Na imanju se vino uspešno porizvodilo i u narednim vekovima, ali uspon do globalno poznate marke počinje tek u godinama pre Drugog svetskog rata, kada istu tu kuću sa okolnim vinogradma kupuje iskusni proizvođač vina Felice Dal Cero i odmah uviđa potencijal tog kraja za proizvodnju vina najvišeg kvaliteta. Posle 30 godina rada, obnovljeni vinograd počinje zaista da daje prvorazredno vino, jednostavno nazvano Casa dei Frati.

Iako je malo mesto, Lugana di Sirmione je danas relativno poznato, jer se nalazi na obali velikog jezera Garda u severnoj Italiji, na putu od Venecije do Milana, koje je jedan od turističkih bisera Italije. Budući da je Ca’ dei Frati čuveni lokalni brend, u restoranima duž obale jezera Garda gosti mogu probati mnoga Ca’ dei Frati vina, dobijena od grožđa koje raste praktično tik uz jezero. Deo restorana čak i pripada kompaniji Ca’ dei Frati, što je primer podizanja vinskog turzima na najviši nivo.

Južna obala jezera Garda potpuno je pod vinogradima, pa je tako jedan od najvećih poseda kompanije Ca’ dei Frati upravo oko čuvene kule San Martino della Battaglia, dok je drugi u samom mestu Lugana. U novije vreme kompanija je kupila dodatnu zemlju u široj vinskoj regiji Valpolicella, koja važi za drugu najbolju regiju za vino u Italiji, posle regije Chianti. Za razliku od drugih imanja u regiji Valpolicella, koja se smatraju tipičnim vinima kakva se neguju u Veroni, koja je deo šire tradicije venecijanskih vina, jezero Garda je na samoj granici sa Lombardijom, uz mikroklimu i zemljište koje omogućava da tamošnja vina imaju najbolje karakteristike vina iz obe regije. Interesantno je da se u časopisima i na sajtovima o vinu Lugana DOC regija ponekad svrstava u Lombardiju, ali najpreciznija klasifikacija je Lombardija/Venero, jer se Lugano DOC regija nalazi upravo na granici.

Najpoznatije vino vinarije Ca’ dei Frati svakako je belo vino I Frati, od lokalne sorte Turbiana. Kao i druga Ca’ dei Frati vina, ima drugačiji ukus kada se pije dok je mlado i kada je više godina staro, jer procesi sazrevanja kod sorte Turbiana traju dugo posle flaširanja. Vizuelno najlepše je svakako Rose dei Frati, roze boje kajsije, od sorti Groppello, Marzemino, Sangiovese i Barbera. Među crnim vinima ističe se Ronchedone od sorti Marzemino, Sangiovese i Cabernet, ujedno jedno od najprodavanijih Ca’ dei Frati vina širom sveta, pored ostalog i jer se odlično slaže sa pastom i drugim tradicionalnim italijanskim jelima. Dobro je poznato i Cuvèe dei Frati, penušavo belo vino od sorti Turbiana i Chardonnay, koje je pristupačne cene i deo ponude svakog ozbiljnog podruma u Evropi, a isto važi i za Brolletino, još jedno 100% Turbiana vino.

Pogledaj proizvode "Cà Dei Frati"
Set Descending Direction
 1. Cà Dei Frati I Frati Lugana

   
  0,75 l
  1.860,00  RSD
 2. Cà Dei Frati "Rosa Dei Frati" Rose

   
  0,75 l
  1.860,00  RSD
 3. Cà Dei Frati Ronchedone Rosso

   
  0,75 l
  Country Flag
   Cà Dei Frati Ronchedone Rosso AKCIJA
  2.650,00  RSD 2.900,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.