Botter spa

Botter

Vinarije Botter su među 10 najvećih proizvođača vina u Italiji, sa oko 3% ukupne proizvodnje vina u Italiji, što je izuzetan uspeh u državi u kojoj svaka opština ima nekoliko proizvođača a svaka pokrajina barem deset velikih imena. Kompanija je osnovana 1928. godine u gradiću Fossalta di Piave u blizini Venecije, sa proizvodnjom vina kao sekundarnom delatnošću, dok je primarna bila trgovina vinom. Upravo ovo trgovinsko usmerenje razlog je zašto članovi porodice Botter, čija je treća generacija danas na čelu kompanije, nisu razmišljali kao većina drugih vinara. Dok su drugi ostali zauvek verni svojim regijama, šireći se samo na imanja u istoj vinskoj regiji, porodica Botter kupovala je imanja u južnoj i u severnoj Italiji, tako da danas Botter proizvodi preko 50 vrsta vina, od penušavih belih vina sa severa do jakih crvenih vina sa juga. Kompanija je jedan od retkih velikih brendova koji se bavi i proizvodnjom organskih vina, uz vinograd površine 85 hektara sa 100% organskom proizvodnjom.

Većina vinograda ove kompanije su u dve vinske regije - Veneto na severu, odakle Botter potiče i Apulia na jugu, gde je u novije vreme pokrenuta proizvodnja velikih razmera. U pokrajni Veneto imanja su u blizini grada Treviso. Vinska regija Veneto neguje dva tipa vina, penušava bela vina sa istoka pokrajine i crvena vina iz okoline Verone, a Treviso je upravo na pola puta između ova dva klimatska područija. Najveće Botter imanje na severu je Là di Motte, na kome se proizvodi nekoliko sorti tipičnih za regiju Veneto. Apulia je "štikla" Italije, a posedi vinarije Botter nalaze se na krajnjem jugu, pored grada Leće. Ova regija dom je autohtonih sorti crnog vina kao što su Primitovo i Negroamaro, koje su u davna vremena bile okosnica proizvodnje crnog vina u Italiji i sada su ponovo aktuelna od kada su proteklih decenija kompanije sa novom tehnologijom i investicijama, kao što je Bottero, stigle u ovaj slabije razvijeni deo Italije. U celoj Italiji Botter poseduje 1.500 hektara vinograda, a grožđe otkupljuje i od mnogih lokalnih proizvođača.

Kada je reč o Botter penušavim vinima i drugim vinima sa severa, u ponudi je čak deset vrsta Prosecco vina, uključujući klasični, Extra Dry i organski Presecco. Među najpoznatijim Botter Prosecco vinima su Brilla i Gran Passione, kao i Casa di Malia organski Prosecco. Nepenušava vina uključuju više tipova od sorti Bardolino, Cabernet, Chardonnay, Pinot Grigio i Rose. Vina sa juga obuhvataju veliki broj tipova iz regija od Sicilije do jadranske obale. Tu su vina iz DOC i DOCG regija Copertino, Montepulciano d'Abruzzo, Salice Salentino, Fiano di Avellino i Greco di Tufo.

Među Riserva vinima za specijalne prilike najpoznatija su Borgo del Mandorlo od sorte Negroamaro, Tor del Colle od sorte Montepulciano i Corte Ottone od mešavine sorti Negroamaro, Malvasia Nera i Sangiovese. Ljubitelji organiskih vina posebno cene organski Pinot Grigio i Primitivo Puglia, kao i već pomenuti organski Prosecco Extra Dry.

Pogledaj proizvode "Botter spa"
Set Descending Direction
 1. Botter spa Vero Italia Pinot Grigio

   
  0,75 l
  Country Flag
   Botter spa Vero Italia Pinot Grigio AKCIJA
  369,00  RSD 399,00  RSD
 2. Botter spa Vero Italia Bianco Medium Sweet

   
  0,75 l
  339,00  RSD
 3. Botter spa Vero Italia Chardonnay Vino D'italia

   
  0,75 l
  339,00  RSD
 4. Botter spa Sauvignon Tor de Colle

   
  0,75 l
  749,00  RSD
 5. Botter spa Vero Italia Cabernet Vino D'italia

   
  0,75 l
  339,00  RSD
 6. Botter spa Vero Italia Montepulc. D'abruzzo

   
  0,75 l
  359,00  RSD
 7. Botter spa Vero Italia Nero D’avola T. Siciliane

   
  0,75 l
  339,00  RSD
 8. Botter spa Montepulciano Riserva Tor de Colle

   
  0,75 l
  Country Flag
   Botter spa Montepulciano Riserva Tor de Colle AKCIJA
  799,00  RSD 849,00  RSD
 9. Botter Brilla Prosecco

   
  0,75 l
  Country Flag
   Botter Brilla Prosecco AKCIJA
  1.149,00  RSD 1.249,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.