Benvenuti

Benvenuti

Priča Vinarije Benvenuti je priča o tradiciji, zajedništvu porodici i teroaru.

Vino se u porodici Benvenuti proizvodi od pamtiveka. Ono je deo njihove tradicije, i tradicije Istre. Kako kaže Nikola Benvenuti, za današnja znanja i filozofiju proizvodnje vina možemo zahvaliti našim precima i proizvodnji vina iz “vinograda” od kojih su neki zasađeni  još u prvim decenijama prošlog veka.

Vinska priča porodice Benvenuti započinje 1946. godine kada je Petar Benvenuti zasadio svoj prvi vinograd, koji se i danas obrađuje. Širenje tog vinograda nastavlja se 2000. godine kada Livio Benvenuti, zajedno sa sinovima Albertom i Nikolom podiže nove nasade.

Od samog početka misija familije Benvenuti je da od autohtonih istarskih sorti Terana, Malvazije istarske i Muškata stvore vina vrhunskog kvaliteta I prepoznatljivog Brenda.

Vinogradi pripadaju i deo su vinogorja Centralne istre. Područje veoma razvijenog reljefnog oblika, izbrazdanih udolina, rečica i potoka. Zbog razvijenog reljefa, u ovom području ima vrlo kvalitetnih vinogradarskih položaja različitih nadmorskih visina i ekspozicija. Brdoviti tereni sa dobrom i redovitom cirkulacijom vazduha pospešuju isušivanje vode s listova vinove loze te sprečavaju ili umanjuju razvitak bolesti na lozi. U centralnoj Istri prevladava kontinentalna klima, iako mediteranska klima prodire dublje u unutrašnjost  duž dolina i draga. Prodor mediteranske klime uvetuje nam uticaj toplog vazduha koji dolazi dolinom reke Mirne i akumulira se na ovom području. Specifična mikroklima u zajedništvu sa vinogradima jugozapadne ekspozicije, terasastom

konfiguracijom terena i zaštitom od vetra uvjetuje harmoničnost, voćnost, izrazitu sortnost te neizbježnu mineralnost u svakoj kapi Benvenuti vina. 

Porodica Benvenuti danas raspolaže vinogradima ukupne površine 15ha, a godišnja proizvodnja iznosi 80.000 boca.

Vinogradi se nalaze na beloj zemlji koja zajedno sa posebnim mikroklimatskim uvjetima daju vino bogate arome te naglašenu mineralnost, svežinu I pun odraz svih odlika sorti.

Terasasti vinogradi su smješteni na specifičnim mikro lokacijama i podignuti su na praškastom zemljištu, u kome ima nešto gline I peska.

Nadmorska visina vinograda iznosi od 250- 400m iznad nivoa mora.

Srce vinograda je lokacija San Salvatore koja se nalazi na nadmorskoj visini od 400m po kojoj dva desertna vina Benvenuti nose ime.

Sem posla u vinogradu I vinariji, Nikola Benvenuti je predsednik vinara I vinogradara Istre. Svakodnevno radi na promociji destinacije Istre i očuvanju prirode ovog prelepog vinogorja.

Vinarija Benvenuti je dobitnik mnogobrojnih medalja za istarsku malvaziju I teran na domaćim I međunarodnim ocenjivanjima, ali najponosniji su na višestruke zlatne medalje osvojene kod kuće, u najvećem ocenjivanju istarskih malvazija Vinistra.

Pogledaj proizvode "Benvenuti"
Set Descending Direction
 1. Benvenuti Benvenuti Malvazija Istarska

   
  0,75 l
  Country Flag
   Benvenuti Benvenuti Malvazija Istarska AKCIJA
  1.480,00  RSD 1.550,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.