Belo Brdo

Vinarija Belo Brdo

Vinarija u fruškogorskom selu Čerević. U Beču je na nadmetanju AWC osvajala titulu najbolje nacionalne vinarije sa rekordnim brojem zlatnih i drugih medalja. Kupaža pet sorti Alma Mons je postala zaštitni znak vinarije nazvane po brdu na kome se nalazi vinograd. Njihov sortni marselan najbolje je ocenjeno vino te sorte u svetu!

Vinarija datira od 2010. godine i ne spada u čuda moderne arhitekture. Sve je maksimalno u funkciji proizvodnje i čuvanja vina, tehnologija je savremena a proizvodni kapacitet oko 140.000 boca. Degustacija proizvoda je u okviru podruma.

Vinogradi se nalaze na severnoj padini Fruške gore koja se lagano spušta ka Dunavu. Na tih 15 hektara posađeno je ukupno devet sorti, tri bele i ostatak crvenih. Položaj, refleksija Dunava i neprestana ruža vetrova koji praktično dolaze sa dve strane čine da grožđe odlično uspeva i u teškim godinama.

Vinograd je začet na Svetog Trifuna, vinarsku slavu 2007. godine. Može se reći da je upravo etiketa Alma Mons, današnje vino kuće iz prve berbe 2010. godine, bilo presudno za nagli uspon rada vinarije, brenda i stvaranje izuzetnih sortnih vina. Razlikuju se bele i crne (barikirane) etikete, vina se rade i u magnum varijanti, a pored vina radi se i Bermet kao i prirodne rakije lozovača i medovača.

Alma Mons je proglašena za Best Buy 2016 godine, ali ne treba zaboraviti i ostale podjednako kvalitetene i pristupačne etikete. Na nadmetanju AWC u Beču 2016. godine od 12 poslatih etiketa vinarija je za svaku dobila priznanje, a uz to tri zlatne i pet srebrnih medalja. Marselan 2013 je dobio 92,9 poena, Alma Mons 2013 90,5 poena, a Cabernet Sauvignon Black Label 2013 90,4 poena. Postoji i specijalna linija namenjena mlađoj publici, izuzetno pristupačna po cenama i zanimljivih etiketa: Infuzija, Transfuzija, Konfuzija.

PREPORUKA <ahref="http://vino.rs/">VINO>RS/

ALMA MONS 2013

Jedno od najboljih srpskih crvenih vina, Alma Mons oduševljava na prvi kontakt. Pravo meditativno vino!

Pet sorti koje ga čine – kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo, pti verdo i marselan – prosto se utrkuju koja će više doprineti završnom utisku. Izuzetno ekstraktivno, ukus je mekan, a tanini elegantni. U naramcima voća na nepcu kriju se minerali, peckavi začini i razna bilja, ali se sve to stopi u dugu završnicu beskrajno zrelih marela prelivenih tamnom čokoladom. Odlično je uz sva crvena mesa i divljač, baš kao uz reš pečena rebarca. Treba ga obavezno probati i uz bogat voćem kuglof.

Vino obavezno dekantirati barem desetak minuta radi aerizacije i kako bi se još mladi ali elegantni tanini dodatno umirili.

Bikicki prirodno vino

Vinarija Bikicki prirodno vino osnovana je 2013. godine s idejom da ponudi etikete premijum vina proizvedenih na prirodan način iz sopstvenih vinograda na Fruškoj gori.

Izgradnja vinarije planirana je u narednih nekoliko godina. Za sada Bikicki vina nastaju u vinariji Maurer u Hajdukovu.

Grožđe dolazi s 26 hektara vinograda u Banoštoru, pozicioniranih prema Dunavu. Tu su u periodu između 2010. i  2012. godina posađene sorte traminac, pino griđo, sovinjon blan, crna tamjanika i merlo.

Presudan je bio susret s vinarom Oskarom Maurerom.

„Nisam ga poznavao, video sam ga možda pet puta u životu, a onda se oduševio nekim njegovim vinom. Pitao sam ga da radimo zajedno, zamislio se par trenutaka i rekao je: Važi! Verujem da je i njemu koji sve vreme radi sa starim i zaboravljenim sortama koje donose pregršt muka ovo interesantno. Praktično prva prilika da se bavi internacionalnim sortama,“ kaže Đorđe Bikicki

Bikicki proizvodi osam etiketa neobičnih imena od kojih je za sad pet na tržištu, u neobičnim flašama i jako malim serijama od 300 – 4.200 flaša. Tehnolog vinarije Bikicki prirodno vino je Oskar Maurer koji radi fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima i bez dodatnih manipulacija u podrumu. Sa što manje sumpora, što iskrenija vina, prava terroir vina. Crvena vina se ne filtriraju, dok većina odležava u raznim vidovima barika.

PREPORUKAVINO.RS

MAKANA

Makana je desertno vino od sorte traminac iz kasne berbe. Raskošnog je sortnog mirisa, s obiljem tonova rascvetale divlje ruže, parfema, livadskog meda i prezrelog voća poput kruške viljamovke. Na jeziku slatko, ali skladno, finih kiselina i intenzivnog ukusa u kome se, pored voćnih i floralnih tonova, javljaju i note slatkih začina i domaće orasnice. Skladno, puno i postojano. Upariti sa voćnim tartom, tufahijama ili mekim sirevima sa belom plesni.

Pogledaj proizvode "Belo Brdo"
Set Descending Direction
 1. Belo Brdo Chardonnay

   
  0,75 l
  Country Flag
   Belo Brdo Chardonnay AKCIJA
  1.049,00  RSD 1.099,00  RSD
 2. Belo Brdo Sauvignon Blanc

   
  0,75 l
  Country Flag
   Belo Brdo Sauvignon Blanc AKCIJA
  1.049,00  RSD 1.099,00  RSD
 3. Belo Brdo Black Label Chardonnay

   
  0,75 l
  Country Flag
   Belo Brdo Black Label Chardonnay AKCIJA
  1.399,00  RSD 1.499,00  RSD
 4. Belo Brdo Pinot Noir

   
  0,75 l
  999,00  RSD
 5. Belo Brdo Black Label Pinot Noir

   
  0,75 l
  1.499,00  RSD
 6. Belo Brdo Merlot

   
  0,75 l
  1.599,00  RSD
 7. Belo Brdo Almamons

   
  0,75 l
  1.499,00  RSD
 8. Belo brdo Black Label Riesling

   
  0,75 l
  1.080,00  RSD
 9. Belo brdo Rose

   
  0,75 l
  780,00  RSD
 10. Belo brdo Black Label Cabernet Sauvignon

   
  0,75 l
  3.120,00  RSD
 11. Belo brdo Black Label Marselan

   
  0,75 l
  2.100,00  RSD
 12. Belo brdo Black Label Pinot noir

   
  0,75 l
  1.260,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.