Antinori

Antinori

Porodica Antinori je jedna od najznačajnijih vinarskih porodica na svetu i jedna od ključnih vinarskih porodica kroz istoriju. Proizvodnja vina je glavna porodična aktivnost tokom 26 generacija porodice Antinori, koja danas poseduje vinorade ne samo u Toskani, već i u drugim vinskim regijama Italije, kao i u Kaliforniji, na Malti i na još nekoliko lokacija čuvenim po proizvodnji vina. Interesantno je da je porodica Antinori zvanično jedna od 10 najstarijih familija u svetu koja se kontinuirano bavi vinarstvom kao porodičnim biznisom.

Porodica Antinori proizvodila je vino u okolini gradića Calenzano još od 1180. godine, a pored toga porodica se u 14. veku pridružuje bumu u industriji svile u Firenci. Osim toga, kao i druge moćne porodice iz glavnog grada Toskane tokom renesanse porodica Antinori se bavila I bankarstvom. Porodica je 1385. godine zvanično primljena u vinarsku gildu i već do 1506. godine stekla je bogatstvo dovoljno za izgradnju porodične rezidencije Palazzo Antinori u Firenci.

Antinorijevi su čuveni je po inovacijama u proizvodnji vina koja su primenjena u 20. veku. Antinori vinarije prve su dodale francuske sorte grožđa u manjim količinama u svoja vina, što je izazvalo skandal u Italiji i oduzelo pravo tim vinima da nose DOC i DOCG oznake jer nisu od autohtonih sorti. Međutim, eksperiment se pokazao tako uspešan da je doveo do buma u prodaji na globalnom nivou od 70-ih godina prošlog veka.

Vinarije Antinori locirane su i van Toskane, ali najpoznatije su one koje se nalaze u samoj Toskani:

Tenuta Tignanello je veliko imanje u srcu Chianti Classico regije, srcu proizvodnje vina u Toskani. Na imanju se grožđe gaji samo na odabranim lokacijama, poput sunčanih strana brda, uz nezaobilazni Sangiovese ali i atipični Cabernet, od kojih se proizvode legendarna vina Solaia, Tignanello i Marchese Antinori.

Tenuta Montenisa nalazi se u severnoj Toskani, u vinskoj regiji Franciacorta, što znači "Mala Francuska" zbog velikog uspeha sa kojim se u njoj neguju franscuske sorte grožđa: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Blanc. Nekoliko vrsta vina prave se od kombinacija ovih sorti, među kojima su Conte Aimo, Contessa Maggi i Donna Cora Saten.

Pèppoli se nalazi u istoj Chianti regiji kao i Tignanello. Pored vina, imanje je poznato po proizvodnji maslina i premium vrsta sirćeta, koje se dobija od Pèppoli vina. Na imanju se gaji tradicionalni Sangiovese, kao i manje količine sorti Syrah i Malvasia.

Tenuta Guado al Tasso, imanje na obali Ligurskog mora u maloj vinskog regiji Bolgheri, jedno je od retkih renomiranih imanja uz samo more, jer je u ovom slučaju zemlja dovoljno plodna. Na njemu se gaje sorte Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Cabernet Franc, koje daju vina Matarocchio, Guado al Taso, Scalabrone, Cont'Ugo i Vermentino.

Badia a Passignano je možda najlepše imanje porodice Antinori. Nalazi se na istoku Toskane i obuhvata vinograde koji okružuju Benediktanski manastir star više od 1000 godina. Monasi su bili eksperti za vino, a tradicija gajenja sorte Sangiovese nastavlja se i danas, uz proizvodnju čuvenog Badia a Passignano vina, koje se pravi od najlepših grozdova.

Pogledaj proizvode "Antinori"
Set Descending Direction
  1. Antinori Tignanello

     
    0,75 l
    13.990,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.