Allegrini

Allegrini Vinarija

Allegrini je jedna od starih porodičnih vinarija Italije koje leži u srcu DOC regije Valpolicella u blizini Verone, u široj vinskoj regiji Veneto, fokusirana uglavnom na crvena vina. Valpolicella se tradicionalno smatra drugom najprestižnijom vinskom regijom u Italiji, odmah posle DOC regije Chianti u Toskani. Porodica Allegrini je jedna od lidera u proizvodnji vina u Italiji još od 16. veka, a uz to je i pionir u mnogim unapređenjima u proizvodnji vina. Porodica je paralelno radila vekovima na poboljšanju uslova u kojima se gaje čuvene lokalne sorte crvenog grožđa, pre svega Corvina, kao i na uvođenju međunarodnih sorti u ovaj deo Italije, kao što su Merlot i Cabernet Sauvignon. Samo ime regije Valpolicella u prevodu znači "dolina sa mnogo vinskih podruma", što svedoči o dugoj tradiciji proizvodnje vina, koja datira od rimskih vremena.

Pet vrsta crvenog grožđa koje se tradicionalno gaje u Valpolicella regiji su Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara i Oseleta, pri čemu se većina vina pravi njihovim kombinovanjem, uz uporedno gajenje, u istim vinogradima.

Na imanju Palazzo Della Torre, u čijem središtu je čuvena renesansna palata, gaje se sorte Corvina, Rondinella i Sangiovese korišćenjem tradicionalnog sistema terasa, dok se na jednako poznatom imanju La Grola pored sorte Corvina gaji i Syrah. Najbolje Corvina grožđe međutim dolazi sa malog imanja La Poja, na brdu koje je potpuno pokriveno vinogradom, a ovo grožđe čuva se za premium Allegrini vina. Pomenute autohtone sorte, kao što su Rondinella i Oseleta gaje se na imanju Villa Cavarena, posedu venecijanskog pesnika i opeta Bartolomea Lorenca iz 18. veka, koje je porodica Alegrini zatekla u stanju potpune zapuštenosti i kompletno obnovila. Stare sorte gaje se i na imanjima Fieramonte u središtu Valpolicella regije - Valpolicella Classico.

Jedno od najpoznatijih Allegrini vina je Amarone Classico DOCG, koje se dobija kombinacijom Valpolicella sorti Corvina Veronese i Corvinone, uz mali dodatak sorti Rondinella i Oseleta. Jednako prestižna je La Poja, koja se proizvodi od 100% Corvina Veronese grožđa, kao i Pallazo Della Torre, sa istoimenog imanja, slično Amarone vinu, pri čemu umesto sorte Osetela koristi Sangiovese. Gurmani posebno cene vino La Grola, koje se služi uz mesne obroke, a pravi se od tradicionalnih sorti Corvina Veronese i Oseleta. Ipak, najkarakterističnije Allegrini vino je Giovanni Allegrini, koje je bilo omiljeno vino istoimenog osnivača vinarije. Proizvodi se od iste četiri sorte kao i Amarone, ali uz daleko veći procenat sorte Rondinella.

Pogledaj proizvode "Allegrini"
Set Descending Direction
 1. Allegrini Valpolicella

   
  0,75 l
  1.599,00  RSD
 2. Allegrini Palazzo Della Torre

   
  0,75 l
  Country Flag
   Allegrini Palazzo Della Torre AKCIJA
  2.399,00  RSD 2.490,00  RSD
 3. Allegrini Palazzo Della Torre Magnum

   
  1,5 l
  5.790,00  RSD
 4. Allegrini Palazzo Della Torre Jeroboam

   
  3 l
  14.100,00  RSD
 5. Allegrini La Grola

   
  0,75 l
  3.100,00  RSD
 6. Allegrini Amarone della Valpolicela

   
  0,75 l
  9.450,00  RSD
 7. Allegrini La Poja

   
  0,75 l
  12.490,00  RSD
Set Descending Direction
Copyright 2021 vino.rs. Design by Smart Web.