Villa Marija

Villa Maria je jedna priča o apsolutnoj strasti prema vinima !

Od hobija za mladića do svetskog brenda za 50 godina, Villa Maria je 100% novozelandska vinska priča. Džordž Fistonić ( George Fistonich ) je 1961 godine, sa samo 21-om godinom, od oca u Mangereu u Aucklandu iznajmio pet hektara zemlje i započeo sa sadnjom jednog jutra vinove loze. George je svoje prvo vino pod imenom Villa Maria napravio 1962. godine od grožđa ubranog iz ovog vinograda.

U to vreme vinarstvo u tom delu sveta tek je dobijalo na značaju, a Fistonić je uspeo već s vinima iz druge berbe da osvoji dve nagrade na najuglednijem novozelandskom ocenjivanju vina Royal Easter Show

Prvu vinariju Džordž je sagradio 1969 g na Kirkbride Road u mestu Mangere, Auckland. Ova lokacija je nekada bila dom porodice Fistonić.

Početkom 1970-ih Džordž je shvatio da je za proizvonju vrhunskih vina potrebno više od dobrog vinarstva. Svoju neumoljivu strast prenosi na rad u vinogradima, gde zajedno sa svojim talentovanim vinogradarima, daje fokus na stalnom unapređenju kvaliteta grožđa u vinogradu, smatrajući to veoma bitnim faktorom kvalitetnog vinarstva.

Od tada vinogradi imaju najveći prioritet za Vila Mariju, čiji tim zaista živi i diše sa filozofijom “sve počinje u vinogradu“.

Villa Maria je vlasnik najkvlitetnijih vinograda koji se nalaze u četiri najpoznatija regiona Novog Zelanda, Marlborough, Hawkes Bay, Gisborne i Auckland.

Danas Villa Maria zapošljava više od 250 ljudi, stalnog osoblja, uzgaja 28 različitih sorti grožđa od kojih su najpoznatije Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Riesling i Chardonnay.Proizvodi oko 6 miliona boca vrhunskog vina koje izvozi u preko 60 zemalja širom sveta.

Sva vina Villa Maria proizvedena su u jedinstvenom voćnom stilu Novog Zelanda, prikazujući najbolje od najboljih vinskih regiona zemlje. Proizvode su u dve najmodernije vinarije, od kojih se prva nalazi u srcu najpoznatijeg vinskog regiona Marlborough, a druga na Montgomerie Road u mestu Mangere, Auckland.

Ugledni svetski časopis Drinks International imenovao je Villa Maria za Most Admired Wine Brand od 2015-2020 g, kao najomiljeniji svetski brend vina, kontinuiranog kvaliteta, a njihov Sauvignon Blanc je vino sa najviše svetskih priznanja, kao najbolji sauvignon blanc na Svetu.

Recimo i to da je uz brojne svetske nagrade za vina i vinariju, Džordž Fistonić dobio od vlade Novog Zelanda i vitešku titulu Sera za sve ono što je učinio za tamošnju vinsku scenu.

Villa Maria je prva vinarija na Novom Zelandu koja je vinariju proglasila “zonom bez plutenih čepova” (cork free-zone), počevši da sva vina od 2001 g zatvara sa navojnim zatvaračima najvećeg kvaliteta, kako bi u vinima sačuvali sva aromatična svojstva.

Prve organske vinograde počeli su da podižu 2010. godine, a prva organska vina napravili su iz berbe 2012. Danas nešto više od trećine njihovih vinograda poseduje organski sertifikat.

U Vili Mariji prepoznaju povećan pritisak na prirodne resurse Novog Zelanda i potrebu da igraju ulogu u smanjenju uticaja na životnu sredinu. U oktobru 2018. godine Odbor Villa Maria odobrio je sledeće ciljeve održivosti za njihovo poslovanje:

“- Verujemo da organsko vinogradarstvo osigurava zdravo zemljište i vinovu lozu, stoga želimo nastaviti naše organsko putovanje tako da svi naši vinogradi budu organski do 2030. godine. Takođe ćemo podstaći i pomoći našim uzgajivačima grožđa koji imaju ugovore da usvoje organsku praksu.

-Postići nula otpada na deponiji iz operacija Villa Maria do 2025. Godine

-. Nastavite istraživati mogućnosti za smanjenje upotrebe vode i razviti bolje razumevanje mogućnosti za efikasnost u 2019. godini.

-Nastavićemo da poboljšavamo svoju energetsku efikasnost i za cilj ćemo preći na isključivo obnovljivu energiju do 2035. godine.

-Počeli smo sa merenjem i smanjenjem emisija ugljenika 2009. godine i do 2025. godine želimo da ih smanjimo za više od pola po boci vina.”

 

Villa Maria se zalaže  za postizanje ovih ciljeva i vesele  se što ćemo ih pratiti o njihovom napretku.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.