Temet

Savremena vinarija Temet u Lozoviku kraj Jagodine pleni u svakom segmentu, od arhitekture, tehnologije, preko uslova za odležavanje vina, primenjene estetike, komfora pa do izuzetnog pogleda koji se pruža sa terasa i iz velike uređene bašte. Okružena vinogradom i planinskim obrisima u daljini predstavlja tipičan srpski chateau uzdignut na bregu i podignut u čast prirode, sunca i zemlje. Njeno stvaranje ujedno je uzbudljiv, u mnogo čemu pionirski put ispunjen otkrićima i iskušenjima vlasnika Nebojše Aleksića. Nagrađene etikete sa Brajevom azbukom, prvi penušavac od autohtone sorte, prvi barikirani roze u Srbiji Ergo rose Blush, brojne nagrade na svetskim nadmetanjima od gotovo prve berbe i primamljiv sadržaj u sferi vinskog turizma brojne su prednosti ove vinarije.

U Lozoviku, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, smeštena na prelepim padinama koje obezbeđuju idealnu izloženost suncu, vinarija Temet oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronađe sklad u radu i životu pod istim krovom. Vinarija može komforno da primi i ugosti veliki broj posetilaca.

Sadnja vinograda kreće u proleće 2010. godine na ukupno jedanaest hektara s idejom da se u početku grožđe dokupljuje iz strogo kontrolisane kooperative, odakle je dolazio i prokupac star četiri ili pet decenija. Danas se vinogradi prostiru na ukupno 40 hektara, a onaj na takozvanom Temetovom bregu nudi čak četiri vrste osunčanosti i kvaliteta zemljišta, što je omogućilo izvanredne uslove za razvoj šest sorti grožđa: pino griđo, šardone, pino noar, širaz, kaberne fran i kaberne sovinjon. Najmlađi zasadi su od sorti prokupac, morava i tamjanika.

Posao nije posao, ukoliko se ne radi sa ljubavlju. Ideja o vinariji Temet proistekla je iz ljubavi prema prirodi i vinu. I odatle kreće naša priča…

Reč Temet izvedena je iz latinske reči Temetum, što u prevodu znači jako i snažno vino sa karakterom a portfolio vinarije Temet čine većinom kupaže: Tri Morave (crveno/belo/rose/penušavo) koje apostrofiraju značaj srpskih autohtonih sorti, Ergo (crveno/belo/rose/penušavo) kao ekskluzivitet u internacionalnoj sortnoj ponudi i naravno nezaobilazna Dobra godina, koja se proizvodi samo u najboljim godinama. Vinarija iz godine u godinu održava isti kvalitet i stil vina, a najavljuju se i nova iznenađenja i osveživanje ponude. Vina su se do sad okitila brojnim nagradama u Londonu (Decanter), u Beču na AWC Vienna, kao i na BIWC, balkanskom vinskom nadmetanju. Sva vina, čak i ona iz prve prerade osvojila su priznanja što govori o neospornim potencijalima ali i posvećenosti kvalitetu.

PREPORUKA VINO.RS

ERGO BELO

Bela kupaža sastava koju čini većina šardonea i deset procenata pino griđa. Fermentacija je bila u klasičnom bariku, ali odležava u novim barik buradima od francuskog hrasta punih devet meseci što vinu daje posebnu notu. Kompleksno i ekstraktivno zelenkasto vino puteraste, gotovo uljane strukture fino ide uz ćuretinu s mlincima ili snažan, aromatičan, veoma masan sir gde posebno dolaze do izražaja divne cvetne note i duga završnica vina.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.