Radovanović

Dositejeva 10, Krnjevo, Suština vinarstva je u tome da ono što priroda oblikuje, pretočimo u vrhunski kvalitet. Za vinariju Radovanović to predstavlja i draž i izazov. To je stalno traganje za nečim novim, a u isto vreme i za trajnim vrednostima. I tako svih ovih godina i decenija. A kada nas pitaju u čemu je tajna uspeha Podruma Radovanović, jedini iskreni i čini se jedini mogući odgovor je – u kvalitetu koji se ne menja.

Vinarija je osnovana 1990. godine i jedna je od prvih privatnih u Srbiji. U sklopu nje nalaze se dve degustacione sale, a uz staru vinariju, nešto uzbrdo prema vinogradu, izgrađen je nov objekat za odležavanje i vinifikaciju isključivo u drvetu. Godišnja proizvodnja je oko 250.000 boca..

Naših 40 hektara vinograda rasuto je po padinama brežuljaka na oko 200 metara nadmorske visine u Krnjevačkom vinogorju rejona Šumadija. Specifična struktura zemljišta u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla: glina, ilovača, škriljac i krečnjak, baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geo-klimatskim parametrima gradimo jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenosimo u naša vina. Sorte koje uzgajamo i negujemo su kaberne sovinjon, kaberne fran, prokupac, rizling, šardone, sovinjon blan i pino griđo.

Podrum Radovanović iz Krnjeva najstarija je privatna vinarija u Srbiji koja još radi. Uz to, njen vlasnik Miodrag Mija Radovanović uspeo je da od vina sa svojim imenom napravi jedan od najcenjenijih vinskih brendova Srbije. Priča zapravo počinje iz malog podruma porodične kuće i sporednih zgrada domaćinstva, odakle su 1990. godine izašle dve prve etikete rajnskog rizlinga proizvođača Radovanovića namenjene restoranima. Taj rajnski rizling postao je izvor iz koga će kasnije poteći i druge etikete dostojne da prezentuju Srbiju kao pokloni za brojne državnike i diplomate.

Vinarija je osvojila pregršt nagrada, što na domaćim, što na međunarodnim ocenjivanjima, pa je veoma teško izdvojiti neku. Možda bi to ipak bila ona iz Bergama na Emozioni dal Mondo 2015 gde je vino Cabernet Sauvignon Reserve 25 Radovanović osvojilo veliku zlatnu medalju i postalo apsolutni pobednik takmičenja. Ne treba zaboraviti ni da su vina Cabernet Sauvignon Reserve 2007 i Chardonnay Selekcija 2009 zauzela druga mesta na prvom Velikom testu Vino.rs 2011. godine.

PREPORUKA VINO.RS

CABERNET SAUVIGNON RESERVE

Vino je sačinjeno od stoprocentnog kabernea. Nakon odležavanja u novim buradima od francuskog i srpskog hrasta tokom 24 meseca sledi odležavanje u boci od još godinu dana. Ovo je premium vino duboke, intenzivne rubincrvene boje. U raskošnom i izuzetno kompleksnom mirisu dominiraju note borovnice, kupine, crvene ribizle, duda i zrele maline, na koje se nadovezuje vanilski ton od hrastovine i nota crne čokolade. Na ukusu je puno i postojano, sličnog aromatskog karaktera kao i na mirisu, izuzetno izbalansirano, istovremeno snažno i elegantno, sa mnoštvom vrlo mekanih i zrelih tanina. U završnici dominira primamljiva nota hrastovine, koja zaokružuje kompleksnost ovog vina. Iako ovo može biti meditativno vino, medium pečeni stek ili Švarcvald torta idealan su par.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2023 vino.rs. Design by Smart Web.