Lastar

Već na samom početku rada vinarija Lastar je uknjižila brojne medalje na najvećim nadmetanjima. Zlato, srebro, bronza sa nadmetanja naboljih vina Balkana, srebra u Beču i na Mundus Vini u Nemačkoj, bronze sa Decantera i IWC u Londonu dokaz su visokog kvaliteta i veoma brzog razvoja.

Kapaciteta je oko 250.000 litara, sa projektovanom godišnjom proizvodnjom od oko 120.000 boca. Vinarija je snabdevena najmodernijim uređajima za izradu vina, laboratorijom, kao i prostranim barik podrumom. Poseban deo namenjen vinskom turizmu je u izgradnji.

Vinarija i vinogradi su na potezu Gaj u ataru sela Sekurič, dok je manji deo kraj sela Oparić. Na ukupno 13 hektara sopstvenih i sedam hektara u zakupu, na dve lokacije međusobno udaljene oko 15 kilometara i na visini od 300 do 330 metara, uspevaju sorte pino noar, šardone, tamjanika bela, sovinjon blan, vionjer, merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon. Lokacija na jugoistočnoj padini Gaja i samom vrhu brda ostvaruju stalnu provetrenost i osunčanost tokom celog dana, što pruža idealne uslove za gajenje i zahtevnih sorti kao što je pino noar. Pored mladih, vinarija poseduje i vinograde stare između 15 i 40 godina, a svi novopodignuti zasadi zasađeni su isključivo najkvalitetnijim francuskim klonovima i sa sertifikovanim sadnim materijalom.

U proleće 2015. godine, u zaleđu planine Juhor i neposrednoj blizini sela Sekurič, krenula je izgradnja vinarije Lastar, supermoderne i grandiozne vinske lepotice zamišljene da se potpuno uklopi u pitomi ambijent krajolika. Iako su već prve berbe šardonea i tamjanike dale izuzetne rezultate, fokus vinarije se donekle preselio na pino noar koji ovde daje fantastične rezultate.

Na teroaru punom minerala, peska ili gline, smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora čini zasade na svakoj parceli posebnim. Ta različitost je ona autentičnost Levačkog vinogorja, a groždje je do te mere jedinstveno da belim sortama daje na nepcima efekat svile i hrskavog voća a crvenim baršun, punoću crne čokolade i crvenog voća.

zuzetno kvalitetna oprema dozvoljava da se ostvare sve zamisli kreativnog i mladog tima stručnjaka, a posebna pažnja se poklanja drvetu u kome vino odležava. Linija Black Label označava vina premijum kategorije.

PREPORUKA VINO.RS

CHARDONNAY

Jedno od najprijatnijih iznenađenja na srspkoj vinskoj sceni, vino koje nosi daleko više jabuka i krušaka nego tropskog voća u sebi. Njegova svežina svedoči o mladosti vinograda jer je reč o prvim berbama, ali i mikroklimatskim uslovima. Vino se po pojavljivanju odmah okitilo srebrom sa nadmetanja Mundus Vini 2016, te bronzom na IWC u Londonu a potom je usledilo zlato na balkanskom nadmetanju u Sofiji.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.