Jelić

Birajući drugačiji put, porodica Jelić vinsku priču započinje 2002. godine, između četiri reke i četiri planine, u Pocerini u blizini Valjeva. Milijan Jelić proizvodi vino onako kako su to činili naši preci, na prirodan način ali koristeći poslednja vinarska dostignuća. Prvi koji je poverenje poklonio novostvorenoj sorti morava, a velikim delom i autohtonom prokupcu, Jelić u svojoj alhemijskoj vinskoj laboratoriji u skladu sa prirodom radi vina, a ona mu kvalitetom štedro zahvaljuju.

Vinarija Milijan Jelić nalazi se nadomak porodične kuće na imanju u Bujačiću. Sa ukupno hiljadu kvadratnih metara korisnog prostora, pored podzemnih prostorija za proizvodnju i odležavanje vina u obliku krsta, u njenom sklopu su i dve degustacione sale, od kojih je velika sa poluzatvorenom terasom multifunkcionalni prostor gde ketering za događaje obezbeđuje restoran porodice Jelić „Tre Merli“, smešten u centru Valjeva. Vinarija je kapaciteta oko 200.000 litara, uključujući barike i burad raznih veličina, a godišnja proizvodnja retko kad prelazi 70.000 boca pošto se ide na kvalitet a ne na količine. Vinarija je nosilac prestižne nagrade „Turistički cvet“ u izboru Turističke organizacije Srbije, a izabrana je i za Najbolju vinariju Srbije 2017. godine u izboru magazina Vino.rs.

Na obroncima valjevskih planina sa odličnim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i u specifičnim mikroklimatskim uslovima zasađeno je oko 20 hektara vinograda sa sortama: morava na čak 11 hektara, šardone, sovinjon blan, pino griđo, petka, prokupac, pino noar, merlo, nebiolo i malo pti verdoa. Raspoređene su na četiri položaja u blizini vinarije dok nebiolo uspeva na posebnom, petom, u kanjonu reke Gradac.

Nakon godina provedenih u inostranstvu Milijan Jelić se vraća u Srbiju i 2002. godine pored Valjeva kupuje kuću i imanje od tri hektara, ne za vinograd već da „neko ne pokvari ambijent“. Potom saznaje da se tu nekada, u vrhu imanja, nalazio vinograd i kreće u tu priču s idejom da pravi dobro vino – iz hobija. Hobi se zatim pretvara u kupovinu vrhunskih mašina i uređaja i gradnju podruma za „300 hektara“, kako sam voli da kaže. Ipak, za početak gradi takozvani mali podrum kapaciteta 100.000 litara sa dvadeset ugrađenih sudova u vidu krsta, kako bi se tu dobro osećao čovek koji radi, proba vino, ili Milijan lično. Međutim, posle prve berbe shvata da je od 50 buradi 48 ostalo prazno, a nakon osvajanja titule apsolutnog šampiona u Novom Sadu shvata i da zna da napravi vino...

Prvo komercijalno vino napravljeno od grožđa sorte morava, Tamuz Morava 2005, već naredne godine osvojilo je titulu Šampiona belih vina Novosadskog sajma 2006. Prokupac je takođe potvrdio ogroman potencijal i pokazao da uzstrogu kontrolu prinosa u vinogradu može dati izuzetno karakterno i elegantno vino. Ipak, Jelić ide dalje stvarajući paletu neobičnih vina, gde se posebno ističe oranž od morave Morange, prokupac, pa čak i vanserijski nebiolo.

PREPORUKA VINO.RS

MORAVA

Bela uzdanica vinarije Jelić donosi na nosu sveže herbalne arome koje prelaze u voćne nakon nekog vremena kako se vino otvara. Suvo cveće i vinogradarska breskva zapravo su upečatljive odlike ove novostvorene sorte koja na ukusu daje dosta mineralnosti i herbalnih tonova u lepoj i dugoj završnici. Morava odlično prati veliki broj nacionalnih kuvanih jela, belu ribu, posebno ističe salate sa kremastim prelivima i grilovano belo meso, ali je odlična i kao aperitiv. Dve zlatne medalje na Royal Wine Challenge Prag 2010.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2023 vino.rs. Design by Smart Web.