Erdevik

Najstarija vinarija Fruške gore ali i u Srbiji, podigao ju je grof Livije Odaskalki početkom XIX veka. Nova, veoma mlada ekipa koja rukovodi vinarijom insistira na zanimljivom marketingu i trajnom stvaranju brenda. Već prve etikete Tri roze koze, Koza Nostra i Trianon privukle su veliku pažnju tržišta.

Podignuta 1826. godine, vinarija koja je tokom doba industrijske proizvodnje proizvodila 15 milona litara većinom industrijskih vina, nakon privatizacije opredelila se da proizvodi maksimalno oko 150.000 litara vina vrhunskih etiketa. S idealnom geografskom predispozicijom za vinski turizam, degustacionim kompleksom, lagumima, podrumima, sportskim igralištima i tri jezera u neposrednoj blizini, Erdevik ima ogroman potencijal koji se i dalje širi.

Vinarija Erdevik radi vina isključivo od grožđa iz svog vinograda. Iako poseduju 30 hekatara u Erdeviku, kompletnu sirovinu uzimaju iz onog od 44 hektara na lokalitetu Breskvik iznad sela Krčedin, a neposredno uz Dunav, za koji tvrde da je jedan od najboljih u Srbiji. Na stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz. Tlo je slojevito i prepuno minerala. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, ispod su krečnjak i glina dok se u najdubljem sloju do kog doseže korenje nalazi kamenita podloga prepuna fosilizovanih ostataka školjki i korala Panonskog mora.

Od ove vinarije nekada je živela gotovo polovina stanovništva Fruške gore. Naišle su loše privatizacije sve do 2012. godine, a sa novim vlasnikom i berbom 2015. kreće potpuno drugačija priča. Sa milion litara prešlo se na deset puta manju količinu, ali vina koja pobuđuju veliku pažnju.

Priču je povukao roze zanimljivog imena Tri roze koze ali i istaknultog kvaliteta, a onda se prešlo na još viši nivo, barikirani šardone, bordoške kupaže, vrhunski roze. Elegantna oprema boce, brižljivo birano drvo i tehnologija u podrumu, te najava ekskluzivnih crvenih vina poput kaberne sovinjona koji čeka 2020. godinu da se pojavi ili merloa s 15% alkohola, putokaz su lepe budućnosti vinarije koja je na prvom pojavljivanju na Decanteru 2017. godine osvojila bronzu s vinom Omnibus Lector Chardonnay 2015. U najavi su crvena vina koja odležavaju u novom, najkvalitetnijem francuskom drvetu.

PREPORUKAVINO.RS

ROZE NOSTRA

Suvo roze vino opremom i kvalitetom iz čiste premijum klase, proglašeno za najbolji roze Srbije 2017. godine od strane magazina Vino.rs. Teška italijanska boca, boja lukovine, nagoveštava da je vino namenjeno vinskim poznavaocima. Veoma pitko, sa 13% alkohola, ovo vino od merloa i 10 procenata kabernea već na nosu nagoveštava kompleksnost. Punog je i slasnog tela, s aromama jagoda, višanja, vinogradarskih breskvi, osvežavajućih agruma, a uz naznaku mineralnosti donosi i naramak slasti obgrljen vatrometom  iskričavih kiselina. Preporuka Decantera.

Škampi, zubatac, hobotnica ili škarpina na roštilju bi bili savršen par. Baš kao i sveže ostrige.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.