Di Lenardo

Priča vinarije Di Lenardo počinje još davne 1878. godine, kada je Giuseppe Di Lenardo, zaljubljen u lepotu i mir mesta Ontagnano, koje se nalazi u srcu Friuli regije, odlučio da proširi svoje imanje i pokrene proizvodnju vina. Prekretnica u  poslovanju porodice Di Lenardo je 1987. godina, kada porodica donosi odluku da za proizvodnju vina koristi samo grožđe gajeno na njihovim vinogradima, i veoma brzo uvode posebno odabrane nove sorte grožđa. Vrlo brzo, već 1998. godine, posle ogromnog uspeha vina u Di Lenarno vintage bocama, današnji vlasnik, Massimo Di Lenardo, odlučuje da proizvodnju vina poveri timu konsultanata, kako bi čitav proces, od sadnje vinove loze do punjenja boca bio doveden do perfekcije.

Vigne Dai Vieris, Vigne da San Martin, Vigne da Lis Maris, Vigna Nuova i Tiare D'Albe su pet velikih vinograda u posedu vinarije, koji se prostiru na oko 50 hektara, dok kompanija iznajmljuje i pet hektara u blizini Palmanove, kako bi imala pristup najboljoj zemlji u ovoj regiji

Danas se grožđe isključivo ručno bere, a vinifikacija se vrši sofisticiranim metodama, zbog čega je kvalitet finalnog proizvoda i specifičan ukus još naglašeniji. Kombinacija pomenutih metoda donela je Di Lenardo vinariji dobar glas ne samo u svetu, već i među kolegama u regiji Friuli, u kojoj se brojne vinarije nadmeću u proizvodnji relativno sličnih vrsta vina. Klimatski i geografski uslovi za gajenje grožđa, kao i dugogodišnja tradicija i iskustvo, omogućili su proizvodnju 17 različitih vina, od kojih svako poseduje karakterističan ukus.

Na Di Lenardo plantažama gaje se sorte Pinot Grigio, Suvignon, Chardonnay, Friulano i Ribolla Gialla, od kojih nastaju izvrsna bela vina Tohi, Come mi vuoi, Father's Eyes i Thanks, vino koje se dobija kombinacijom sorti Chardonnay, Sauvignon, Friulano, Malvasia i Verduzzo. Od sorti Pinot Grigio Ramato i Uvaggio Rossato nastaju rose vina Gossip i Le Nuvole, a Merlot, Caberne i Refosco su sorte koje su se našle u bocama crvenih vina Ronco Nole i Just me.

Sara je prvo penušavo vino koje je vinarija Di Lenardo uvrstila u svoju ponudu, veoma svežeg voćnog ukusa. Vrlo je tražena i Ribolla Gialla, kao i vino Pass The Cookies, namenjeno ljubiteljima slatkiša i desertnih vina. Od 2009. godine, za rad u vinariji se koristi samo solarna energija, čime se daje doprinos očuvanju zdrave životne sredine, dok čistije okruženje omogućava da i berbe budu kvalitetnije.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.