Bruno Paillard

Šampanjska kuća Bruno Paljard ( Bruno Paillard ) nastala je 1981. godine iz želje njenog osnivača da stvori šampanjac različit od bilo kojeg drugog, nesvakidašnji I poseban,  veoma elegantan i čistog izraza, koji će u potpunosti prikazati teroar na kome nastaje.

Bruno Paljard potiče iz ugledne porodice uzgajivača  I trgovaca grožđem, čiji koreni u Šampanji sežu nekoliko vekova unazad, čak do 1704 g. Sledeći tradiciju porodice počeo je 1975. godine da radi kao trgovac grožđem. Šest godina kasnije stekavši znanje o šampanjcu, odlučan u ostvarenju svoga sna, počeo je praviti šampanjce u iznajmljenom podrumu, koristeći pažljivo odabrano grožđe nezavisnih uzgajivača. I ubrzo je njegov veoma lični stil vina počeo da osvaja ljubitelje šampanjaca. Poznati vinski kritičari pisali su kako su njegovi šampanjci jedni od najboljih u regionu. Čuveni vinski kritičar Hju Džonson ( Hugh Johnson ) ovu šampanj kuću je definisao kao “malu, ali prestižnu mladu kuću šampanjca sa odličnim svilenkastim no vintaž šampanjcima !”

1990. godine Bruno Paljard je sagradio vrhunsku strukturu od nerđajućeg čelika, stakla I drveta koje simbolizuju tri plemenite posude u kojima se čuva šampanjac. Ovaj novi revolucionarni podrum kombinuje tradicionalno znanje sa najnovijim tehnikama vinarstva.

Šampanj kuća Bruno Paljard svoja vina stvara pre svega insistirajući na autentičnom izrazu svojih vinograda, koji se prostiru na 32 hektara. Oni se nalaze u 16 posebnih šampanjskih vinogradarskih lokaliteta ( Crus ), od čega je 12 hektara vinograda klasifikovano kao Grand Cru I 5 hektara kao Premier Cru. Grožđe koje dolazi iz sopstvenih vinograda pokriva dve trećine potreba vinarije, dok se ostalo grožđe nabavlja u partnerstvu sa uzgajivačima koji kuću Bruno Paillard prate još od njenog osnivanja.

Filozofija uzgoja vinove loze podrazumeva vinogradarske tehnike sa ciljem  da se obezbedi grožđe koje odlikuju čistoća, mineralnost I elegancija. Svakoj parceli prilazi se posebno, uvažavajući njene specifičnosti, ali uvek na principima održivog vinogradarstva. Poštovanje zemljišta I čuvanje karakteristika krečnjačkog teroara su prioritet, pa se u vinogradima koriste samo organska đubriva-a I ona samo kada analize pokažu das u neophodna. Tako se loze podstiču da se same izbore I ojačaju svoj korenski sistem, I pruže grožđe koje će verodostojno reflektovati svoj teroar.

Vizija Bruno Paljarda je izvući samu suštinu iz svakog od najboljih šampanjskih vinograda, kako bi se potom, veštinom kupažiranja, stvorio jedinstveni  I ekskluzivni autorski šampanjac.

Od nastanka Bruno Paillard Šampanj kuće pa sve do danas, ova se vina nalaze isključivo u najboljim vinotekama I restoranima širom sveta, među kojima su čak 422 ovenčana Mišelinovim zvezdicama.

Jedinstveni Bruno Paljard stil vina gradi se pažljivim kupažiranjem različitih vinograda ( Cru ), sorti grožđa I berbi, kako bi se uvek ispunili visoki standardi kvaliteta i uvek ispratio jedan isti stil kog odlikuju čistoća, mineralnost, kompleksnost, elegancija. Za g.Bruna Pa

ljarda  to je  neprestana željia za traženjem vrhunske finoće, I elegancije koju šampanjac može doneti kada se stvara sa ljubavlju i posebnom pažnjom.

U podrumima kuće Bruno Paillard, grožđe iz svakog vinograda se posebno vinifikuje u malim hrastovim bačvama ili inox tankovima. Radi razvoja unikatnog karaktera, vina odležavaju 2 do 4 puta duže nego što zahteva apelacija, a dodatno odležavaju u podrumu 6 do 18 meseci nakon skidanja sa taloga, u zavisnosti od kupaže.

Prema manifestu ove prestižne Šampanj kuće :

  • Mehurići moraju biti vrlo sitni, gotovo mikroskopski, ali oni su ono što oslobađa mirise u vinu, I daje mu glatku I kremastu strukturu na nepcu.
  • Boja vina mora biti potpuno prirodna, zlatna sa zelenkastim odsjajem za Blanc de Blancs, zlatna za Premiere Cuvee I bakarna za Rose.
  • Arome moraju biti izuzetno čiste, nijanse citrusa I badema iz šardonea, crveno voće iz pino noara I egzotično voće iz pino menijea.
  • Svežina mora biti primetna, ali ne preterana. Dodaje se samo malo grožđanog šećera u dosaž, da bi se pojačala svežina u vinu.
  • Složenost se ne sme mešati sa “težinom” vina. Ovde se radi o eleganciji.

1983. godine Bruno Paillard postao je prvi proizvođač šampanjca koji je na sve svoje flaše stavio datum degožmana ( disgorgement ), a ne samo na prestižne šampanjce. Tako potrošaču otkriva ključan moment u životu boce šampanjca. Degožman je kao drugo rođenje za vino. Od tog datuma počinje prirodni proces starenja koji je jedinstven za šampanjac.

Moramo da služimo šampanjcu, a ne da ga koristimo ! Veran ovoj izreci, zaljubljenik u Šampanju g.Bruno Paljard posvećen je zaštiti regiona I aktivno učestvuje u njegovom oblikovanju. Predsednik je udruženja vinara I vinogradara Šampanje I predsednik komisije za kvalitet u okviru projekta “ Champagne 2030 “.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2023 vino.rs. Design by Smart Web.