Braida

Braida je jedan od brendova koji nastavljaju vekovima staru tradiciju vina iz Piedmonta, konkretnije iz nekadašnjeg vojvodstva Monferrat, koje danas obuhvata okruge Asti i Alessandria. Ova regija, zajedno sa centralnom Toskanom i predelom između Venecije i Verone, prednjači po proizvodnji vina, ne samo u Italiji, već i u Evropi. Jedan od razloga je to što Asti leži na putu koji vodi iz Francuske u Italiju, tako da su vekovima metode proizvodnje vina i nove sorte putovale u oba smera, ali još važniji razlozi su geografija i mikroklima. Monferrat leži u brdima koja se dižu između Torina i najsevernijeg kraka Apenina (Niski Monferrat i Visoki Monferrat), tako da predstavlja potpuno izdvojen predeo, zaštićen od varijacija u klimi visokim planinskim lancem.

Braida je tipična porodična kompanija, u kojoj su tri generacije u porodici potpuno posvećene upravljanju firmom, uključujući i fakultetsko enološko obrazovanje. U posedu kompanije su veoma prostrani vinogradi u dve legendarne DOCG regije Barbera d’Asti i Moscato d’Asti, uz proizvodnju tradicionalnih sorti, što je danas donekle retkost u Italiji, jer brojne druge vinarije dodaju manje količine internacionalnih sorti u svoja vina, čime se postižu odlični rezultati, ali se donekle gubi tradicija.

Sva imanja brenda Braida su nedaleko od gradića Asti, a najpoznatije je Rocchetta Tanaro, na kome se gaji sorta Barbera, od koje se dobijaju neka od najpoznatijih Braida vina. Imanje Castelnuovo Calcea posvećeno je isključivo proizvodji vina Il Baciale, koje je jedno od retkih u ponudi kompanije proizvedeno mešanjem sorti različitog porekla, pri čemu se sve četiri vrste grožđa gaje u istom vinogradu. Na Costigliole d'Asti imanju gaji se isključivo Barbera, ali grožđe sa ovog imanja koristi se samo za penušavo crno vino La Monella, ne i za druga Barbera vina. Na imanju Mango d'Alba gaji se Moscato, sorta koja izuzetno dobro uspeva u Piedmontu, dok se na imanju Trezzo Tinela gaje različite sorte od kojih se dobijaju bela vina.

Crveno vino Bricco dell’Uccellone je verovatno najpoznatiji porizvod kompanija Braida. Dobija se od Barbera grožđa iz DOCG apelacije Barbera d’Asti. Od iste sorte, ali kasno brane, dobija se drugo prestižno Braida vino - Ai Suma, takođe iz Barbera d’Asti DOCG regije. Među belim vinima izdvaja se Moscato d'Asti, od čistog Moscato grožđa, iz nadaleko poznate regije koja nosi isto ime. Iz iste apelacije i od istog grožđa dobija se i Vigna Senza Nome, dok ljubitelji rizlinga posebno cene Re Di Fiori iz Langhe DOC apelacije, dobijeno od Rajnskog rizlinga.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2023 vino.rs. Design by Smart Web.