Borgoluce

Zemlja na kojoj se nalazi imanje Borgoluce pripada porodici Collalto, koja ovde živi više od 1.000 godina. Porodica je grofovskog porekla a tokom srednjeg veka poznati članovi familije Collalto istakli su se kao ratnici, političari, diplomate i verske ličnosti, da bi tokom narednih vekova oni postajali sve pažljiviji čuvari svoje zemlje i nasleđa. Istorija Collalto porodice na ovim prostorima potiče iz 12 veka, kada su zbog velikog zalaganja u krstaškim ratovima, dektetom Pape Paskal ll, dobili na poklon dvorac Castello di San Salvatore, kao i veliko imanje oko dvorca.

 

Vekovi predanog, neprestanog, svakodnevnog rada na 1.220 hektara zemljišta , prekrivenog vinogradima, šumama, stokom i pašnjacima, bili su i ostali misija porodice Collalto kao i očuvanje netaknutog bogatstva ovog podneblja za generacije koje dolaze. 

 

Danas imanjem upravljaju mlađe ćerke grofa Manfreda, Nini i Caterina di Collalto zajedno sa agronomom Lodovic Giustiniani, nastavljajući stopama svojih predaka, gajeći ljubav i strast prema prirodi, štiteći biodiverzitet, kako kada su u pitanju biljne, tako i životinjske vrste karakteristične za ovaj kraj.

Borgoluce se nalazi severno od Venecije na mestu na kome dolina reke Piave polako prelazi u alpski krajolik Dolomita, u provinciji Treviso, na imanju sa jedinstvenim teroarom, smeštenim između opština Conegliano i Valdobbiadene. Mesto oko gradića Susagena je srce DOCG regije Conegliano Valdobbiadene. 

 Na farmi se, poštovanje zemlje i čiste energije kombinuje sa velikom ljubavi prema vinu, dajući život priči, gde priroda u svim njenim aspektima igra vodeću ulogu.

Bilo bi pogrešno Borgoluce nazvati samo vinarijom, iako je reč o jednoj od najboljih vinarija u pokrajini Veneto. Razlog je to što je Borgoluce mnogo više od vinarije, to je veliko imanje na kome se organskom proizvodnjom dobijaju najšarolikiji plodovi zemlje: meso, mleko, vuna, masline, orasi, limun i naravno vino, a tu je i ergela konja. Borgoluce je, prosto rečeno, 1.220 hektara života u najrazličitijim oblicima. Sve što je moguće dobiti na tradicionalan način obavlja se klasičnim metodama, dok se za proizvonju tokom koje se koristi struja upotrebljava energija dobijena snagom reka i vetra. Vlasnici ovog svojevrsnog rezervata su članovi porodice Collato, koja uvek rado prima posetioce, ali i druge poljoprivrednike, vinare i stočare zainteresovane za znanje i iskustvo u organskoj proizvodnji koje Borgoluce nesebično deli.  

 

100 hektara vinograda, naizmenično se smenjuju na imanju sa poljima, šumom, livadama i maslinjacima. Prostiru se na sunčanim stranama brda, na nadmorskoj visini 200-400 m. Prirodni mirisi najkvalitetnijeg grožđa sorte glera, rezultat su umerene klime, temperaturne razlike tokom dana i noći, konstantne provetrenosti vinograda, krečnjačkog zemljišta morskog porekla ili šljunkovitog zemljišta, nastalog drobljenjem glečera iz Dolomita. Zbog idealnog okruženja, grožđe glera se na ovom području uzgaja više od 300 godina.

Vinogradi se uzgajaju po principima ekološke proizvodnje, koristeći agronomski prihvatljive prakse, za sve veću održivost životne sredine. Zato na etiketama vina Borgoluce, stoje pčele, koje su simbol SNKPI (italijanski  integrisani sistem kvaliteta za upravljanje u usevima ).

Ovaj jedinstveni pejzaž, koji su stvorili vredni vinogradari iz Valdobbiadene, nalazi se pod zaštitom, i na spisku UNESCO svetske baštine.

Moderna vinarija sa najsavremenijom opremom nalazi se u podnožju dvorca San Salvatore. Kompletno je ukopana u zemlju kako ne bi narušavala izgled ovog prelepog okruženja . Ovde nastaje jedan od najkvalitetnijih penušavih vina na svetu Borgoluce Prosecco Superiore.

 

Godišnje se proizvede oko 500,000 boca najkvalitetnijeg proseka, koji se zatim otprema u preko 90 zemalja sveta.

Ograničeni prinosi grožđa, rana selekcionisana berba, i fermntacija na niskim temperaturama u autoclave ( izobaričnim tankovima ) daju delikatna vina sa bogatom i profinjenom ličnošću. Borgoluce Prosecco je upakovan u elegantne rafinirane boce , verne odrazu svog teroara, koje Borgoluce Prosecco , čine živom stvarnošću, koja iz godine u godinu uvećava svoju prestižnu ulogu, u jednom od najprivlačnijih italijanskih pića na celom svetu.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2023 vino.rs. Design by Smart Web.