Belo Brdo

Vinarija u fruškogorskom selu Čerević. U Beču je na nadmetanju AWC osvajala titulu najbolje nacionalne vinarije sa rekordnim brojem zlatnih i drugih medalja. Kupaža pet sorti Alma Mons je postala zaštitni znak vinarije nazvane po brdu na kome se nalazi vinograd. Njihov sortni marselan najbolje je ocenjeno vino te sorte u svetu!

Vinarija datira od 2010. godine i ne spada u čuda moderne arhitekture. Sve je maksimalno u funkciji proizvodnje i čuvanja vina, tehnologija je savremena a proizvodni kapacitet oko 140.000 boca. Degustacija proizvoda je u okviru podruma.

Vinogradi se nalaze na severnoj padini Fruške gore koja se lagano spušta ka Dunavu. Na tih 15 hektara posađeno je ukupno devet sorti, tri bele i ostatak crvenih. Položaj, refleksija Dunava i neprestana ruža vetrova koji praktično dolaze sa dve strane čine da grožđe odlično uspeva i u teškim godinama.

Vinograd je začet na Svetog Trifuna, vinarsku slavu 2007. godine. Može se reći da je upravo etiketa Alma Mons, današnje vino kuće iz prve berbe 2010. godine, bilo presudno za nagli uspon rada vinarije, brenda i stvaranje izuzetnih sortnih vina. Razlikuju se bele i crne (barikirane) etikete, vina se rade i u magnum varijanti, a pored vina radi se i Bermet kao i prirodne rakije lozovača i medovača.

Alma Mons je proglašena za Best Buy 2016 godine, ali ne treba zaboraviti i ostale podjednako kvalitetene i pristupačne etikete. Na nadmetanju AWC u Beču 2016. godine od 12 poslatih etiketa vinarija je za svaku dobila priznanje, a uz to tri zlatne i pet srebrnih medalja. Belo Brdo Marselan 2013 je dobio 92,9 poena, Alma Mons 2013 90,5 poena, a Cabernet Sauvignon Black Label 2013 90,4 poena. Postoji i specijalna linija namenjena mlađoj publici, izuzetno pristupačna po cenama i zanimljivih etiketa: InfuzijaTransfuzijaKonfuzija.

PREPORUKA VINO.RS

ALMA MONS 2013

Jedno od najboljih srpskih crvenih vina, Alma Mons oduševljava na prvi kontakt. Pravo meditativno vino!

Pet sorti koje ga čine – kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo, pti verdo i marselan – prosto se utrkuju koja će više doprineti završnom utisku. Izuzetno ekstraktivno, ukus je mekan, a tanini elegantni. U naramcima voća na nepcu kriju se minerali, peckavi začini i razna bilja, ali se sve to stopi u dugu završnicu beskrajno zrelih marela prelivenih tamnom čokoladom. Odlično je uz sva crvena mesa i divljač, baš kao uz reš pečena rebarca. Treba ga obavezno probati i uz bogat voćem kuglof.

Vino obavezno dekantirati barem desetak minuta radi aerizacije i kako bi se još mladi ali elegantni tanini dodatno umirili.

Set Descending Direction
Set Descending Direction
Copyright 2022 vino.rs. Design by Smart Web.